Кардиологът проф. Иво Петров и екипът му прегледаха 220 българи в Албания (СНИМКИ)

photo_library
 • Кардиологът проф. Иво Петров и екипът му прегледаха 220 българи в Албания

  Снимка: Сити клиник

 • Кардиологът проф. Иво Петров и екипът му прегледаха 220 българи в Албания

  Снимка: Сити клиник

Проф. Петров и екипът му пътуваха с военнотранспортния самолет „Спартан“

Над 220 представители на българското национално малцинство в района на Мала Преспа, Република Албания, бяха прегледани изключително подробно и напълно безплатно от световно признатия кардиолог проф. Иво Петров, съветник в СОС, и ръководен от него медицински екип.

Профилактичните кардиологични прегледи продължиха три дни в поликлиниките на селата Пустец и Долна Горица и предизвикаха огромен интерес сред населението. За инициативата специално оборудвана линейка пътува близо ден от столичната Сити клиник до Албания, а самият медицински екип пристигна с военнотранспортния самолет „Спартан“ на българските ВВС, съобщиха от болницата.

Консултациите бяха ключови за голяма част от хората, които от години нямат достъп до кардиолог в с. Пустец. Специалистите диагностицираха част от тях със заболявания, които задължително трябва да бъдат лекувани. Да провери сърцето си бе дошла и 96-годишна дама, която, изненадващо за възрастта й, няма заболявания на сърцето. На въпрос каква е рецептата й, тя каза: „От 30-годишна всяка година ходя профилактично на кардиолог и хващам навреме нещата, така че да ги спра още в зародиш. За половин час веднъж годишно човек може да си спести ежедневни главоболия за години наред“.

Прегледите бяха извършени от проф. д-р Иво Петров - медицински директор и началник на Клиника по кардиология и ангиология в лечебното заведение, лекарите специализанти от Отделението по кардиология - д-р Александрина Кузов и д-р Виктор Константинов, медицинска сестра Веселка Гълъбова, както и доскоро работещият в лечебното заведение д-р Алдин Али - специалист по кардиология и ехокардиография.

В рамките и на трите дни специалистите проведоха: Доплер на цялата съдова система; Измерване на индекс мишница – глезен (ABI) за проверка на артериалното налягане в легнало положение; ЕКГ; Ехокардиография за оценка на сърдечните структури и функция; Кардио-пулмонален стрес тест с натоварване /КПТН/. Също така подариха автоматичен външен дефибрилатор, който е животоспасяващ при сърдечен арест.

„Уважаеми проф. Петров, уверен съм, че за страната ни е чест, че именно професионалист с Вашия висок авторитет на световно признат кардиолог, ще бъде посланик на достиженията и нивото на българската медицина. Изказваме благодарност към екипа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, че се включихте в реализирането на тази благородна инициатива“ отбелязва Момчил Райчевски, директор дирекция „Югоизточна Европа“ в Министерство на външните работи.

„За нас всеки трябва да има достъп до медицинска помощ, независимо къде живее и от коя социална прослойка е на този етап в живота си. Осигурихме за хората тук едни от най-добрите ни специалисти, защото ни е грижа. Надяваме се повече колеги да последват примера ни“, коментира г-н Марков пред местни медии, които отразиха благородната инициатива.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 20 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 113 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Безплатни прегледи за глаукома в столичната ИСУЛ...

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глауко...

Прочети още keyboard_arrow_right