Конференция за дефибрилаторите на публични места се проведе в София

-

Снимка: Столичен инспекторат


Конференция по проект „Разработване на Пътна карта за внедряване на програма за ранна дефибрилация на територията на Столична община“ се проведе днес, 12 април, в в зала 5 на Столичен общински съвет. Това съобщават от Столичен инспекторат, чиито представители участваха в събитието.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2021 и се изпълнява от Фондация „Първите три минути“. До момента в столицата има поставени около 400-500 подвижни дефибрилатори, предимно в корпоративния сектор.

В събитието се включиха представители на Столична общинска администрация, Столичен общински съвет, Програма Европа на СО, Дирекция Аварийна помощ и превенция, Столичен инспекторат, ЦСМП – София, БЧК – София, Столична дирекция ПБЗН, СДВР, Районен център 112, Медицински университет – София, авторитетни медицински специалисти и журналисти.
Водещ на конференцията беше проф. д-р Иво Петров, зам. председател на Столичен общински съвет и национален консултант по кардиология и инвазивна кардиология. Директорът на Столичен инспекторат Ивайло Иванов с представители на службата, която е една от първите с обучен персонал, взе участие в конференцията.

Под 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на медицински екип, а на първо място в тази статистика са скандинавските държави. Това съобщи д-р Милен Бонев, завеждащ отделението по кардиология и реанимация на „Аджибадем Сити клиник“.

В Европа 56 % от оказаната първа помощ при сърдечен арест е от случайни свидетели. При 28 % от случаите са използвани автоматизирани външни дефибрилатори. Общо 75 % от европейските държави имат регистър за дефибрилатори със съответните мобилни приложения за тяхното локализиране, информира специалистът.

В 29 европейски държави се събират данни за внезапните сърдечни арести, като България не поддържа такава статистика, посочи още Бонев. Проучвания показват, че използването на дефибрилатор при сърдечен арест покачва преживяемостта с 49 до 75 %, съобщи той.

Бяха представени осъществените пилотни проекти за поставяне на първия автоматичен дефибрилатор с обществен достъп във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, за обучение на служители и поставяне на автоматичен дефибрилатор в сградата на Столичен инспекторат, на четири ключови метростанции, в гр. Пловдив, в корпоративния сектор и др. Беше обсъдено и ролята и мястото на отделните институции, организации, специалисти и граждани в успешното реализиране на ПАД в гр. София през следващите години.

Проф. Иво Петров отбеляза, че програмата за ранна дефибрилация е една огромна отговорност и мисия на различни медицински специалисти. Той каза, че се работи по създаването на национален съвет по кардио-пулмонална ресуцитация, което представлява извършване на сърдечен масаж и изкуствена вентилация.

По проекта на Столичната община ще бъдат проучени успешните практики по дефибрилация в Европа и света и интегриране на отделните стъпки в рамките на дългосрочната стратегия за развитие на София до 2050 година. Първата крачка е онлайн и практическо обучение на служители на общинската администрация, като до момента в Столичния инспекторат са обучени общо 48 служители.

Като последваща стъпка в тази насока ще бъде и продължаването на обучението на служители от Столичен инспекторат, на чиято административна сграда на ул. „Париж“ 5 има вече монтиран дефибрилатор. По-добре да знаем как се работи с него, но да не се налага, отбеляза инж. Николай Неделков, началник на администрацията в службата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 142 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 940 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1101 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Потвърден е трети случай на маймунска шарка у нас...

Трети случай на маймунска шарка у нас е потвърден, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред журналис...

Прочети още keyboard_arrow_right