Лекар от ИСУЛ е съавтор на статия в световно медицинско списание

Лекар от ИСУЛ е съавтор на статия в световно медицинско списание

Снимка: УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”

Д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е сред съавторите на медицинска публикация в едно от най-престижните медицински списания в света - The New England Journal of Medicine. Изданието е на второ място като импакт фактор в медицинската общност в света, съобщават от здравното заведение.

Публикацията представя резултатите от рандомизирано проучване на нов медикамент срещу тежките случаи на коронавирус. COVID отделението на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше един от 19-те центрове от Европа, САЩ, Бразилия, които взеха участие в изследването. Нещо повече, нашият център е бил сред най-активните участници от Европа в изследователския процес – 16 български пациенти са се включили в него.

„Резултатите, които констатирахме – и ние, и останалите колеги по света, бяха впечатляващи – над 55% намаление на риска от смърт при тези, най-тежки пациенти. Самата статия привлече много голям световен интерес, защото в нея се доказва, че  медикаментът, в чието изпитване участвахме, е безопасен и доста ефективен, което може да се окаже ключ точно към тези пациенти, които имаха нужда от най-голямо внимание и при които имаше най-висока смъртност.“, коментира д-р Калайджиев.

В продължение на две години д-р Петър Калайджиев оглавяваше най-голямото COVID отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, през което преминаха над 2400 пациенти с коварния вирус. Структурата беше обявена за Клиника на годината в традиционната класация на столичната болница, която се провежда всяка година.

Младият кардиолог е получил лична покана за участие и в Националната конференция по инфекциозни болести, която ще се проведе във Вашингтон, САЩ между 19 и 23 октомври 2022. На нея ще бъдат презентирани резултатите от проучването, в което имаше място и българският център.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Директорът на столичната болница „Пирогов“ е освободен...

Изпълнителният директор на столична болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста си, съобщав...

Прочети още keyboard_arrow_right