Водещите български и европейски хирурзи се събират на конференция в София

Водещите български и европейски хирурзи се събират на конференция в София

Снимка: УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”

Рекорден брой участници – над 250, са се регистрирали за Международната конференция по ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става, която ще се проведе в София. Форумът ще се състои в рамките на два дни – 5 и 6 април, съобщават от столичната УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

Събитието ще бъде открито от декана на Медицинския факултет на МУ-София проф. Димитър Буланов. На откриването приветствие ще произнесе проф. Хайнц Рьотингер, доктор Хонориус кауза на МУ София, а проф. Мартин Клаус от Швейцария – председател на Европейското дружество по костно-ставни инфекции, ще се включи в конференцията онлайн.

Конференцията ще събере в столицата водещите български и европейски хирурзи, които ще дискутират своя опит в лечението на комплексните случаи на ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става (случаите, в които вече сменена тазобедрена става се подменя с нова).

Организатор на Конференцията е Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Катедрата по ортопедия и травматология на МУ - София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение „ОРФИО“ под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

„В България се повишават случаите на усложнения след ендопротезиране на колянна или тазобедрена става, особено инфекции, които могат да бъдат и фатални, лечението им е много трудно и сложно, а успехът не е гарантиран“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София. Той пояснява, че целта на форума е международните експерти да представят най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика.

Конференцията е интерактивна, с акцент на дискусиите и обмяната на опит. Предвидени са и практически занятия - workshop hands-on. Първото от тях ще се проведе още на 5 април преди обед в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, под ръководството на проф. Д-р Пламен Кинов, който ще проведе курс по миниинвазивно ендопротезиране с директен преден достъп.

Ортопедичните заболявания са едни от най-честите в медицинската практика. Те са на 3-то място по честота след УНГ и сърдечно-съдовите заболявания. С огромно медицинско и социално значение. Тазобедреното ставно протезиране е най-често извършваната хирургическа интервенция. В нашата страна миналата година са имплантирани над 14 000 ендопротези.

Днес ортопедията в България е водеща специалност с дългогодишни традиции. През 1946 г. се създава първата ортопедична ĸлиниĸа у нас ĸъм Медицинсĸи фаĸултет - София. Проф. Бойчев става и първият рьĸоводител на Катедрата по ортопедия и травматология при новоотĸрития тогава ИСУЛ през 1951 г. Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  и Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София продължават традициите на своите талантливи ръководители и учители: Проф. Бойчо Бойчев, Проф. Янаки Холевич, Проф. Елена Панева и проф. Петър Тивчев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Първи случай на морбили регистрираха в София...

В Националния център по заразни и паразитни болести в столицата регистрираха първи случай на морбили за годината, съобщи...

Прочети още keyboard_arrow_right