Националния план за сърдечно-съдово здраве: С 30% да се намали смърт от ССЗ до 2030 г.

Националния план за сърдечно-съдово здраве: С 30% да се намали смрътта от С

Снимка: healthpr.bg

Документът бе представен от Дружеството на кардиолозите в България на VI конгрес на БЛС в София

Да се намали с 30% предотвратимата смъртност, смърт от сърдечно-съдови заболявани (ССЗ), до 2030 година е сред водещите приоритети на Националния план за сърдечно съдово здраве.  По този показател България оглавява негативната статистика на Европейския съюз, заяви доц. д-р Васил Трайков - председател на Дружество на кардиолозите в България.

С международно участие в София се проведе VI Национален конгрес на Български лекарски съюз на тема „Политики в здравеопазването". Доц. Трайков и проф. д-р Иван Груев, научен секретар на ДКБ, взеха участие в специална сесия в рамките на конгреса на тема „Профилактика на сърдечно-съдови заболявания".

Председателят на ДКБ доц. Васил Трайков представи хронологията на създаване на плана, до къде са стигнали и как ще предстои да бъде въведен и в България. Той разказа, че началото е положено през юни 2020 г. от Европейското дружество по кардиология, което създава документ с насоките, в които трябва да работим и в резултат е учредена структура, обединяваща заинтересованите страни в Алианс за сърдечно-съдово здраве.

„Ще се стремим през застъпничество за националния ни план да фокусираме общественото и инстуционалното внимание към сърдечно-съдовите заболявания, за да не допускаме възникването на болестност, както и да подобрим качеството на живота на болните", заяви председателят на ДКБ.

Той обърна внимание на целите на българския план за сърдечно съдово здраве, сред които са превенцията на заболяванията с водеща роля в Националната здравна стратегия, установяване на водещата роля в процеса на дигиталните технологии и иновации, осигуряване на ранна терапия в условията на персонализирана и висококачествена медицина, ранна рехабилитация с оглед постигане на максимална социализация на пациентите, като и въвеждане и стандартизиране на оценката на качеството на живот на болните.

Научният секретар на ДКБ проф. Иван Груев насочи внимание към значението на превенцията и рехабилитацията на сърдечно съдовите заболявания в България.

„Превенцията е основният фактор, на който се базира удължаването на продължителността на живота", заяви проф. Груев и акцентира върху поведенческите рискови фактори, а именно нездравословното хранене, затлъстяването, тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

Той бе категоричен, че рехабилитацията е в основата на Европейския план с ясно разписани препоръки, които следва да приложим адаптирани в България.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 114 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Безплатни прегледи за глаукома в столичната ИСУЛ...

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глауко...

Прочети още keyboard_arrow_right