Родителите на малката Амая ще съдят фирмата, отговаряща за медицинския транспорт

-

Снимка: Facebook

След като малката Амая, за която се събираха средства за спешна операция, не дочака ново сърце, родителите на детето смятат да съдят екипът, нает да транспортира семейството до Индия, където трябваше да се извърши сърдечна трансплантация. Това съобщава btv.

Оказа се, че сме наели компания „убиец“, пише бащата Калоян Абрашев в профила си във Фейсбук. По думите му са направени два опита Амая да излети за Индия, но и двата са били неуспешни заради фирмата за транспортиране на пациенти, а детето е било връщано в Националната кардиологична болница в София.

„Вторник е, към 10:00 и тръгваме от Националната кардиологична болница с линейка. В линейката сме аз, Амая, двама доктори от Националната кардиологична болница и двамата медици, които ще бъдат с нас на полета. Пристигаме всички на летище София и се започва организиране на преместване на Амая от линейката във самолета и получаваме въпрос от чуждестранните медици : „Къде е оборудването?”. Тези хора въобще не бяха на ясно къде е оборудването, с което щяха да работят. Настана паника и всички започнахме да звъним да намерим оборудването. Цялото летище беше организирано да търси животоспасяващото оборудване. След може би15, се установи, че същото е доставено в понеделник вечерта…на Централна жп гара в София. Компанията е наела някакъв младеж по бяла тениска с грейка, без абсолютно никакъв говорим английски да закара оборудването и той е объркал „летище” с „гара”, разказва Калоян Абрашев.

Принудени са да се върнат с линейката обратно в болницата. Д-р Печилков, ръководещ организацията от българска страна ни каза, че това местене като парцалена кукла от системи в болницата към линейка, е изключително опасно и за пръв път става свидетел пациент да се връща обратно, пише още опечаленият баща.

След около 5-6 часа следва втори опит, вече с оборудването при тях в болницата. При свързване на апарата за обдишване, който е абсолютно жизненоважен, турските медици установяват, че накрайникът свързващ апарата и самолета, не съвпадат. "Турските медици въобще не бяха на ясно какъв е необходимият накрайник и от къде да го вземат за да се свърже към самолета. Въпреки усилията на няколко служби на летището въпросният накрайник така и не успя да се намери. За втори път трябваше да се връщаме в болницата", пише още бащата.

В 19:50 се връщат отново в Националната Кардиологична болница. По думите на Абрашев медиците заявили, че не знаят откъде да се вземе съответният накрайник и не могат да кажат кога ще се лети. "Попитах ги: „Добре де, вие сте медиците отговорни за апаратурата и за грижите за Амая , докато летим. Нито сте си направили труда да се позаинтересувате къде е оборудването ви, което също като вас пристигна от Истанбул, нито сте се заинтересували дали същото това оборудване ще работи във самолета, Защо?". Отговорът беше „Съжалявам“, разказва опечаленият родител. Малко след второто връщане в болницата момиченцето е починало.

Семейството благодари на лекарите от Детското отделение на Националната Кардиологична болница в София. Хиляди българи се обединиха и дадоха надежда на Амая да оздравее. След последния апел за помощ за по-малко от ден бяха събрани над 700 000 лв., за да може момиченцето да лети до Индия за спешна трансплантация на сърце. Средствата, събрани за лечението на Амая ще бъдат дарени за други деца в нужда и за медицинска апаратура, обявиха родителите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Със 7% се вдигат заплатите на лекарите в столичната „Пирогов“...

Новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов" беше подписан днес, съобщават от пресцентъра на болницата. Спор...

Прочети още keyboard_arrow_right