Здравният министър: Няма да се сменя ръководството на столичната ИСУЛ

-

Снимка: Столица.bg

В момента няма проблем, няма да се сменя и ръководството на столичната болница "Царица Йоанна-ИСУЛ". Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Родители на болни деца излязаха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването днес в 18 часа с искане за оставка на ръководството на столичната болница и на Клиниката по детска онкохематология. Протестът е във връзка със сигнали на родители за липса на топла вода и лоши битови условия в детската клиника.

Въпросите за предстоящ ремонт, както и за липсата на медицински сестри са решавани с ръководството на болницата, те са въпрос на финансови решения, които зависят от финансовото министерство и от нашия бюджет и ще се решават текущо, но в момента няма проблем с топлата вода, каза още министър Хинков.

Ръководството на столичната "ИСУЛ": Топлата вода в Детската онкология никога не е спирана

Проверка относно снабдяването с топла вода на Клиниката по детска онкохематология показа, че поради дългото разстояние от абонатната станция до Клиниката, за да потече топла вода е необходимо крановете на батериите да бъдат отворени за по-дълго време. Проведена е консултация със специалист-инженер, който е представил становище и чертежна схема за изграждане на циркулационен кръг и помпа от абонатната станция до най-близкия вертикален кран, с цел преодоляване на голямата дистанция от абонатната станция до Клиниката. Предстои представители на специализирана фирма да проведат среща с ръководството на лечебното заведение и да сключат договор за ремонт в най-близки срокове по гореописаните технологични дейности, обясниха от здравното министерство. По информация на „Топлофикация София“ Клиниката се топлозахранва от абонатна станция, която се намира в основната сграда на болницата, като е констатирано, че на станцията е монтирана система за мониторинг и управление на топлоподаването от външна фирма. На място не е установена липса на течаща топла вода в Клиниката по детска клинична хематология и онкология.

Винаги има нужда от ремонти, особено текущи, разговорът е дълъг - ние отидохме временно в ИСУЛ преди 30 години, защото идеята беше да сме част от бъдещата детска болница, каза за БТА началникът на Клиниката по детска онкохематология проф. Добрин Константинов. Досега са правени два големи ремонта, ясно е, че сградният фонд е стар и трябва да се поддържа, каза още той. Това е стара сграда, конструкцията е стара и водата трябва да се източва, за да дойде топлата вода, каза още той.

Проф. Константинов потвърди, че е разговарял с министър Хинков за финансиране на ремонти в клиниката, но по-същественият, по думите му, проблем е липсата на медицински сестри. Едва ли ще можем да привлечем медицински сестри, допълни той.

"Необходима е воля за решаването на проблемите в детското здравеопазване – не политическа, а лекарска и човешка. Това е поредният проблем, който крещи, че най-голямата криза в детското здравеопазване е дефицитът на хуманизъм. На чиновниците и на тези, за които детското здраве е просто бизнес. Нито едно болно дете повече не бива да получава нечовешко отношение в детските клиники", категорични са протестиращите родители.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лекар от столичната ИСУЛ показва своите изобретения в Кеймбридж...

Д-р Йордан Спирдонов от Центъра за комплексно лечение на рака на гърдата към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ&ldq...

Прочети още keyboard_arrow_right