Отличиха ученици за проекти в областта на изкуствения интелект

Yettel

Снимка: Yettel

Ученици и учители от 5 училища в страната получиха отличия за участието си в есенното дигитално предизвикателство на сайта prepodavame.bg и Yettel по време на онлайн церемония вчера. Наградени бяха 3 екипа от младежи в гимназиален курс и техните преподаватели, чиито проекти успяха да впечатлят журито със знания и креативност по темата за изкуствения интелект и анализ на развитието му.

В продължение на почти три месеца над 1100 учители от цялата страна преминаха през създадените от образователния сайт prepodavame.bg материали за учители, подкрепящи ги в развитие на ключови дигитални компетентности у учениците.

В подкрепа на игровизацията на ученето бе създадено и специално предизвикателство за гимназисти, в което се включиха над 7600 ученици. Те работиха върху изследване на възможностите и предизвикателствата на изкуствения интелект по въпроси като:

 • В какво AI не може да замени човека в творческите процеси?
 • Интеграция на изкуствения интелект в образованието
 • Перспективи пред бъдещето на работните места
 • Може ли изкуственият интелект да помогне за справяне с климатичните промени?

Част от задачите пред гимназистите в предизвикателството бяха събиране и проучване на информация за създаване на собствено съдържание и  подготвяне на дигитална кампания, благодарение на които учениците развиха ключови дигитални умения.

“Когато учениците работят по теми, които не просто са им интересни, но и са свързани с тяхното бъдеще, виждаме, че крайните продукти са впечатляващи. Тази инициатива е още едно доказателство, че проектно базираното обучение е метод, който ангажира учениците и им позволява да задълбочават разбирането си дори по сложни и нови теми и казуси” – споделя Мила Иванова, ст. специалист “Управление на съдържание” в prepodavame.bg

“За нас темата за дигиталната грамотност върви ръка за ръка с бизнеса ни. Вярваме, че за да бъдат успешни усилията ни в нея, е изключително важно да работим с партньори, специалисти, с които да създаваме реални инструменти и смислени образователни ресурси, и с тях да бъдем от полза както на подрастващите, така и на възрастните. Затова сме изключително радостни от впечатляващите резултати, постигнати по време на съвместната ни инициативата с prepodavame.bg и огромния интерес на младежите към поставеното предизвикателство. В ежедневието си наблюдаваме все по-ускореното развитие на дигиталните технологии и вярваме, че това налага и бърза адаптация на представителите на всички възрасти. Затова и нашият ангажимент като технологична компания е да бъдем в помощ на малки и големи с изграждането на знания и умения в сферата на дигиталната грамотност – тема, която е залегнала в Стратегията за устойчивост на Yettel”, заяви Маргита Колчева, старши съветник “Устойчиво развитие” в Yettel.

По време на събитието участниците научиха повече за основните възможности и предизвикателства, които стоят пред учениците при използването на изкуствен интелект.

 Отличените ученически проекти са на ученици от 91 НЕГ “Проф. Константин Гълъбов”- София, АЕГ “Гео Милев” – Русе и ПГЕЕ – Пловдив. Като най-активно училище в предизвикателството бе наградено 51 СУ “Елисавета Багряна” – София.

Най-добрите финални ученически проекти можете да видите тук.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Химера88 отваря врати в София: Открийте света на перфектната сват......

Един от най-големите онлайн складове за материали за декорация отвори физически магазин в София. Сега вече можете да вид...

Прочети още keyboard_arrow_right