Започва проектното кандидатстване за „Discoverer“

Започва проектното кандидатстване за „Discoverer“

Столица.bg

Бизнес и наука ще правят предложения за ресурса на „Discoverer“

Научни екипи и представители на бизнеса от България и Европа вече могат да подават проектни предложения за изчислителния ресурс на българския петаскейл суперкомпютър „Discoverer“, който е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз - Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления - EuroHPC JU. Това стана ясно по време на пресконференция по повод официалното въвеждане в експлоатация на „Discoverer“, която се проведе в София Тех Парк.

В събитието участваха еврокомисарят с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, изпълнителният директор на EuroHPC JU Андерс Дам Йенсен, зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, зам.- кметът на София Дончо Барбалов, главният технологичен директор на компанията „Атос“ в областта на HPC Жан Пиер -Панциера, представители на бизнес организации и компании от ИКТ сектора, на смесени търговски камари в България и други.

„Желаещите да използват машината могат да внесат своите проектни предложения, които ще бъдат разгледани от специално сформирания за целта Постоянен Експертен Съвет от специалисти в областта на високопроизводителните изчисления, както и от съответните научни общности“, обясни председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк и изпълнителен директор на „Петаскейл суперкомпютър България“ Петър Статев. В първата фаза, до 31 декември 2021 г., могат да кандидатстват проекти, с цел определяне и оптимизиране на производителността на машината за конкретни научни или приложни задачи, съобщават от София Тех Парк.

На следващия етап, след 1 януари 2022 г., кандидатстването ще е с проекти, свързани с научни изследвания и технологично развитие, като процедурата ще бъде обявена публично както от българска страна, така и от страна на EuroHPC JU. Проектите ще бъдат разглеждани за съответствие с възможностите на машината и наличните ресурси, и ще бъдат одобрявани и класирани съгласно приоритетите и сроковете за изпълнение.

Проф. Симеон Стоянов, директор „Бизнес развитие“ на „Петаскейл суперкомпютър България“, демонстрира примерни резултати от задания и разясни правилата и условията за достъп до „Discoverer“.

„Discoverer“ със своята изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа е класиран след специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини - TOP 500. Машината е произведена и доставена от Atos, водещ европейски производител на високопроизводителни компютри и глобален лидер в дигиталната трансформация. Компютърът е базиран на мощната архитектура на Atos - BullSequana XH2000. Тя разполага с над 30 специализирани приложения, които й дават възможност да решава задачи в различни приложни области на науката. Включването на „Discoverer“ в класацията TOP 500 вече постави страната ни на световната карта на държавите с високо производителни изчислителни ресурси и е предпоставка за превръщането й в дигитален хъб в Югоизточна Европа.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кого ще подкрепите на балотажа за Президент тази неделя?
 • Румен Радев (52%, 563 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (36%, 388 Гласове)
 • Не подкрепям никого (6%, 64 Гласове)
 • Ще отида за гъби... (5%, 58 Гласове)
Общо гласували: 1073 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Закупилите смартфон Samsung Galaxy от А1 ще получат безжични слуш......

Клиентите, които закупят смартфон Galaxy от А1, ще могат да вземат без допълнително заплащане своя нов смартфон в компле...

Прочети още keyboard_arrow_right