Йоанна Драгнева, кандидат за кмет на район „Оборище“: Запазване на Стара София, модерни артзони и отговорност пред жителите

Йоанна Драгнева, кандидат за кмет на район „Оборище“: Запазване на Стара Со

Снимка: Личен архив

Йоанна Драгнева е общински съветник в София в периода 2015-2019 г.. тя е професионален музикален изпълнител и телевизионна водеща, а в момента работи в Агенцията за инвестиции на София. Известна е с активните си граждански позиции и работата си в подкрепа на деца със специфични образователни потребности и деца и младежи в риск. Завършила е Музикалната академия, през 2018 година завършва обучение в Институт за политика и е доктор по социална психология към БАН. Майка е на две момичета.

- Г-жо Драгнева, имате номинация за кандидат-кмет на район „Оборище“. Познавате ли проблемите на района?

- Не само познавам, но и сега работя за преодоляването на някои от тях от позицията си на гражданин. Родена съм и живея в „Оборище“, където и сега са моите родители и моите баби. Това, както и важното условие, че имам опит в административната работа, бяха в основата на решението ми да приема тази номинация.

- Какво ви мотивира?

- Основният ми мотив е, че в продължение на години, и аз и моите съкварталци, бяхме свидетели на пълно безхаберно управление от страна на досегашния районен кмет. За него се видя, че партийната принадлежност не е условие да работи. Ако се разходите из „Оборище“ и питате кой е в момента районен кмет, трудно ще намерите човек, който да знае името му. Оказа се, че много от проблемите, които имаме, са можели да бъдат решени, но никой не е подал проекти и документи за това.

- От какво се нуждае "Оборище"?

- От устойчиви решение, ние сме район, който е сърцето на града, с квартали, които са различни, но гражданите в тях са обединени в общата кауза да запазим историята на града, да имаме нормална инфраструктура, да има сигурност, ред, чистота, достъпна среда и развита културна общност. Квартали, в които мнението на гражданите се чува и приема, от работеща администрация и районен кмет, който всеки ден има приемен ден, и не е в кабинета си, а сред гражданите.

- Какви ще са приоритетите ви, ако станете кмет на района?

- Основните приоритети, за които ще търся подкрепата на моите съкварталци са в няколко посоки. Първата е възстановяването на района и тук са всички програми за реконструкция на пътната инфраструктура, тротоарите, озеляването, създаването на зони за отдих и срещи, достъпна среда, свързаност между отделните квартали, осветление и видеонаблюдение. Това са реално изпълними проекти, за което има програми и финансиране. Това е базата, която ще гарантира първата стъпка към нормалност, удобство, сигурност и уют в нашия дом. Акцент в програмата ми е обновяването на парка „Заимов“, създаване на повече зелени пространства, отварянето им за гражданите, включително и създаването на нови зони за пикник и отдих, там, където това е възможно. Също така и изграждане на нови образователно-занимателни зони за деца на открито, както нови места за спорт за всеки.

- В централните райони на София има проблем с местата в детски градини и ясли, тъй като няма терени за изграждане на нови, каква е каритната в "Оборище"?

- Предстои изграждането на новата детска градина в района за 3-етажна сграда на площ от почти 5 дка на бул. „Данаил Николаев“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, с което ще има решение на въпроса с местата в детските градини в района. Впрочем, тя трябваше вече да е факт, но настоящата районна администрация не е подходила отговорно и с грижа към този проект. В моя фокус е и обновяването на училищната инфраструктура, дворните пространства и районите около тях. Знаете, и друг път сме говорили, че имам професионална свързаност с подкрепа на деца и младежи от уязвими групи през пътя на музиката и културата, така че работата в тази посока, е също сред моите акценти.

- Сама казахте, че кварталите в района са различни, само през инфраструктурни проекти ли смятате да създадете устойчива среда за гражданите?
- Устойчивото развитие, според мен е ключово, защото това ни прави общност и ни позволява на нас, като живущи в тези квартали да определяме облика на целия район. Оправянето на тротоарите и уличната инфраструктура е абсолютно задължение на районния кмет, ключово задължение, но само стъпка към цялостната нова визия на „Оборище“.

- Кое е най-ценното в район "Оборище"?

- Тук е концентриран Стара София и безценно историческо наследство, което се нуждае не от нормативна прехвърляне на топката и познатия резултат – поредната изчезнала стара сграда, а от условия за съхранение. Сградите в кв. Г-14 трябва да бъдат съхранени и да получат нов живот през промяна на нормативните разпоредби, през публично частно партньорство и най-вече през гражданското съгласие, че общественият интерес е преди частния. Мисля, че го имаме. Нашият район е безспорно културно средище и с моя екип сме разработи програма, която сме нарекли „Арт Оборище“. В нея има конкретни стъпки за създаването на нови арт улици и зони от тях, подкрепа на културните институции, привличане на творческия сектор, отварянето му за нови публики, включително с акцент върху децата и младежите в риск.

- Очертахте доста приоритети за работа, смятате ли, че ще може да ги реализирате?

- Имам енергията, дисциплината, образованието и професионален опит, за да работят за района, който е наш дом за хората от Оборище. Последните ми срещи в района ми показаха, че моите съседи, приятели и напълно непознати, с които разговарям, вече ми възлагат задачи и дават идеи. Оценявам го и съм още повече мотивирана. Най-важното за мен е да успея да дам достатъчно възможности на жителите на района да се чува тяхната дума. Със съвременните технологии това е напълно възможно, може бързо да се събира мнението на гражданите по различни теми, дори да се правят обществени допитвания или миниреферендуми. Това е ключово, за да имаме тази устойчивост на развитие.

- Вие сте доктор по психология, това ще ви помогне ли управлението на района?

- Моята докторантура е в областта на социалната психология и по време на научната си работа установих огромното значение на мнението на общността и позицията на отделния гражданин. Наясно съм, какво ни обединява и събира в кварталите. Считам, че това е работата на днешния кмет, както и на неговата администрация: да бъде сред хората, а не в кабинета си, за да се търсят общи решения. Той трябва да генерира истинската гражданска енергия на живущите в района. Смятам, че заедно можем да решим бъдещето на Оборище, без обещания, а с конкретика и яснота.

- Според вас, как е управляван районът в последните 4 години, а преди това, имате поглед и като общински съветник?

- Не приемам и работата на парче, а в нашия район има примери, колкото искате в тази посока. Днес правят половин тротоар на една улица, утре другата половина, но на друга улица. Този модел на кампанийност и най-вече на липса на инициативност,защото районният кмет не си е подготвил проектите за кандидатстване, защото не се е борил достатъчно за спечелването на финансиране, защото разчита на оправданието, че някой друг в Столичната община е отговорен, не трябва да продължава. Нужно е енергичност, смелост, опит, желание и съмишленици, за да направим реални промени. Само преди няколко седмици, успях, заедно с приятели в социалните мрежи от района, да поискам изчистването на обществени и частни сгради от графити като се включихме активно в кампанията на Столична община. И още - подадох сигнал за счупени пейки в парка „Заимов“, които бяха подменени. Информирах и за опасна пешеходна пътека на ул. „Силистра“, която сега вече е обезопасена, а там проектът продължава. Подадох и сигнал за нов навес на детската площадка пред Кукления театър,за който ме информираха майки от района. Очаквам той да бъде сложен. Подновен, пак по мой сигнал, беше и детският кът пред ОКИ Средец.

- Ще ви бъде ли от полза тази гражданска активност в местните избори?

- Изключително благодарна съм, че в Оборище не ме съдят по стериотипи, а по това, че ме познават лично и по това, което съм направила до момента. То винаги е било видимо за широката публика и ми дава основание да продължа да се боря и работя.

Анита Маркова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 447 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Разпечатат чувалите с бюлетините от машинното гласуване в София...

Чувалите с бюлетини от всички над 1500 секции, в които се е гласувало с машини в София, да бъдат разпечатани. Това реши ...

Прочети още keyboard_arrow_right