Претърсват счетоводни кантори и домове в София и страната заради данъчни измами за милиони с луксозни коли

Претърсват счетоводни кантори и домашни адреси в София и страната заради да

Снимка: Столица.bg

За една година държавният бюджет е ощетен с над 6 млн. лв.

При съвместна операция между МВР, НАП и Прокуратурата е разбита престъпна схема за данъчни измами и пране на пари в София и страна, в която са участвали няколко дружества. Към момента са разпитани 28 лица, съобщиха на пресконференция представители на трите ведомства.  

Целта на измамниците е била да се избегне плащането на ДДС при продажба на луксозни автомобили. Най-често сделките са с чужди лица. Схемата е действала в периода за 2022 – 2023, като нерегламентираният оборот е от около 30 млн. лв. Само в рамките на последната година е установено, че щетата, която групата е нанесла на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лв.

Към момента е проведено разследване в София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Проведени са 23 претърсвания, като в хода на дейностите са установени 7 адреса, които не са били първоначално известни на разследващите. Проверени са счетоводни кантори и домашни адреси.

„Става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. Анализът показва, че има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчни кредити. Това може би е най-мащабната схема, която успяхме да неутрализираме”, заяви шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

Разкриха смеха за данъчни измами за милиони с луксозни коли в София

Иззети са много доказателства – финансови и счетоводни документи, компютри, „черно счетоводство“, разпитани са 28 лица. Предстои да се прецизира кой за какво престъпление ще бъде привлечен.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Прокуратурата проверява поредна злоупотреба с името на проф. Иво ......

По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата се е самосезирала във връзка с информация за злоу...

Прочети още keyboard_arrow_right