Прокуратурата е възложила проверка на куриерски фирми за такса "коронавирус"

Софийска градска прокуратура е възложила проверка на куриерски фирми за так

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Софийска градска прокуратура е получила доклад за възложена проверка в една от куриерските фирми в страната. Инспекцията е извършена от екипи на НАП, КЗП и КРС (Комисия за регулиране на съобщенията). Установено е, че фирмата начислява такса "извънредна ситуация", която никъде не е обявена в документите. 
 
На 16.04.2020 г. проверяващите органи са направили съвместна инспекция в офис на компания, стопанисвана от търговско дружество. Установено е, че за предлаганите от фирмата услуги има ценоразпис, сложен в папка, поставена на стелаж в обекта. Обявените в него цени са в български лева, с включен ДДС, по ценови зони с всички съдържащи се такси.
 
В хода на проверката е била изпратена пратка (чрез „таен клиент“), с тегло 2,9 кг. Обявената цена за изпращане на пратката, съгласно ценоразписа, е 256,20 лева. При отправено запитване относно размера на цената за услугата е била направена отстъпка и определена сума за плащане в размер на 230,62 лева. Не е било дадено обяснение за основанието на направената отстъпка, поради легитимиране на проверяващите. Впоследствие на инспекторите е било обяснено, че тя е предвидена за „първи клиент“.
 
При запитване от страна на служител на КРС дали се прилага допълнителна такса „извънредна ситуация“ за пратки над 2,5 кг, служител на компанията е отговорил утвърдително и обяснил, че се начислява такса в размер на 5 лева.
 
Такса „извънредна ситуация“ не е обявена по никакъв начин в офиса, нито фигурира в ценоразписа, поставен в търговския обект. Визираната такса е обявена на интернет страницата на компанията, като стойността ѝ е различна, в зависимост от теглото на пратката.
 
Установените факти и обстоятелства са били отразени в констативен протокол.
 
Проверката продължава и в други фирми, предлагащи куриерски услуги, предстои получаването на доклади от всички посещения на място.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спецпрокуратурата протестира "домашния арест" на Маринела Арабадж......

Специализираната прокуратура не е съгласна с решението на Специализирания наказателен съд по делото срещу Маринела...

Прочети още keyboard_arrow_right