Хореографи от Финландия предизвикват танцьори над 60 години в София

Хореографи от Финландия предизвикват танцьори над 60 години в София

Снимка: Личен архив

Финландските хореографи Мария Нурмела и Виле Ойнонен пристигат в София за интересен проект в Дерида Денс Център. Двойката ще представи  съвременния  танцов пърформанс „Дните" на 28 октомври  от 19:30 ч. на Сцена Дерида.

Където и да гостуват, хореографите провеждат уъркшопи за хора над 60 годишна възраст. От десетина избират двама, които да станат част от спектакъла. Идеята е социално включване на уязвима група хора в полезна инициатива и достъп на участниците в културния живот. Присъствието на местните танцьори с побелели глави напомня на публиката, че това може да е историята на всеки от нас.

Дуетът кани възрастни хора над 60 години да се включат в трите работни ателиета, които ще се проведат в София на 24, 25 и 26 октомври от 10:00 ч. до 13.00 ч. Двама от тях ще бъдат избрани и поканени да се включат в танцовия пърформанс.

Те ще участват в следобедната репетиция на 28 октомври, както и в самото представление от 19:30 ч. на същата дата. Сценичната им изява ще трае около три минути. Изискванията към кандидатите са да имат навършени 60 години, да са в добра физическа форма. Да имат усещане за ритъм и да обичат да танцуват.

Заявката за участие се изпраща на мейла office@derida-dance.com. Тя трябва да съдържа имената, възрастта и кратна биографична информация за кандидата. На телефон 0876950008  също може да бъде направено записване.

Представлението е част и от програмата на международния фестивал за съвременен танц Aerowaves In Sofia, който ще се проведе в столицата между 27 октомври и 12 ноември. Фестът се осъществява с подкрепата Столичната община и Министерството на културата. 

 „Дните“ на Мария Нурмела и Виле Ойнонен е танцово представление, съпроводено с разговор с артистите. Хореография и костюми - Тео Клинкард,

музика и звуков дизайн - Джеймс Кийн. По  покана на двамата финландци  прочутият английски хореограф и дизайнер Тео Клинкард  въвежда практика на съавторство, чрез която представлението се пренаписва наново на всяко място, където се изпълнява.

След премиерата  2018 г. представлението обикаля света.

Елиана Митова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right