Цветан Бизев: Градът може да бъде преоткрит чрез творбите по стените

-

Снимка: Столица.bg

Уличното изкуство и историята на графитите от 90-те години до днес показва изложба, която ще бъде открита в „Уникредит студио“ в София днес, 29 април, в 18:00 часа.

Изложбата представя развитието на "уличното графити изкуство" от първите „бомби“ и „галерии“, груповите „джемове“, фестове и изложби до изрисуването на цели калкани. Как графитите в София изминават пътя от протестно изкуство до напълно възприета част от съвременната култура на града, ще можем да проследим чрез архивни кадри, множество разговори с артисти и организатори, снимки и документални материали.

Столичен инспекторат направи регистър на драскачите, изпраща го на СДВР

За предстоящата изложба разказа пред БНР Цветан Бизев, основател на „София Ърбън арт“. Той коментира историята на графитите и къде е границата между изкуството и вандализма. Изследване показва и говори за графите като културен феномен и субкултура, една общност, която твори в града. Той даде пример с "КвАРТал" и реалната промяна на тази зона в центъра на София.

"Ние разглеждаме графитите с артистичната и културната им стойност. Ако е по-отдалечено във времето, още с появата на първите надписи върху стените на Помпей, векове след откриването са наречени графити и получават историческа стойност. Сега се получава момент, в който графитите ще бъдат преследвани. За нас стойността, която носят на града е много повече, имат силата да променят цели райони и да не приличат на гето, както се оприличава сега", обясни Бизев.

Той разказа, че в столицата се организират специализирани турове, на които желаещите могат да разгледат уличното изкуство в града. "Правим ги от 2016 година, има интерес към уличното изкуство. Добър пример за това е Лисабон. Там са обърнали подхода и градът използва уличното изкуство, за да привлича туристи, да го посещават, да разглеждат творбите и да бъде представен по алтернативен начин", отбеляза Цветан Бизев.

По думите му не само графитите успяват да коментира това, което се случва в ежедневието ни. Градът може да бъде преоткрит чрез творбите по стените.

Специалната селекция от фотографии , събрани в изложбата, може да се разгледа в пространството на пл. "Света Неделя" 7 до края на май. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 153 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Академичен хор „Гусла“ отбелязва 100 години с празничен концерт...

С тържествен концерт Академичен мъжки хор „Гусла“ ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои н...

Прочети още keyboard_arrow_right