„Офицер и шпионин“ на Полански открива в НДК CineLibri

НДК Филми Фестивал

Снимка: Facebook

Петото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri ще бъде официално открито на 5-и октомври, от 19,00 ч. в зала 1 на НДК с филма на Роман Полански „Офицер и шпионин“. Копродукцията на Франция и Италия е адаптация по бетселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика. 

За откриването се подготвя мултимедийно шоу, ще бъде представено журито и приветствие ще отправи директорът на проявата Жаклин Вагенщайн. Фестивалът ще продължи до 20-и октомври т.г. и ще протече под мотото „Петото измерение“.

В журито влизат много известни имена. Популярният актьор и продуцент Кристоф Ламбер е председател. Член е шведският писател и журналист Давид Лагеркранс. Негови са трите продължения на трилогията „Милениум“. Лагеркранс ще се срещне с българската публика на 12-и октомври в литературен клуб „Перото“, за да представи книгата си „Тя, която трябваше да умре“.

Френският кинорежисьор от румънски произход Раду Михайлеану („Концертът“, „Изворът на жените“) е другият член на журито. Негови филми са отличавани с многобройни награди,, включително от Международния кинофестивал в Берлин и номинации за „Златна палма“ и за „Сезар“. В момента Михайлеану работи по  8-серийна екранизация на книгата „Сбогом, Шанхай“  на  Анжел Вагенщайн.

Член на журито е и италианската актриса Лоредана Каната („Младост“, „Неапол във воали“). А към гостите от чужбина се присъединява българската театрална и киноактриса Ирини Жамбонас, която наскоро беше удостоена с наградата „Сърцето на Сараево“ за участието си във филма „В кръг“ на режисьора Стефан Коман

Киноманите ще имат възможност да гледат впечатляващи премиери, да се срещнат с изключителни личности от света на киното и литературата, да станат свидетели на юбилеи и филмови ретроспективни образователни събития.
Фестивалът включва 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма.
На 20 октомври от 19,00 ч. в кино „Люмиер“ на специална церемония ще бъдат показани едни от най-сполучливите филми.

За пръв път в рамките на фестивала ще се състои международен уъркшоп на тема "Изкуството на адаптирания сценарий" с участието на истински светила в областта на писането и адаптирането на сценарии като Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев–Шошо.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right