С Парад на куклите започва Софийският куклен театрален салон

С Парад на куклите започва Софийският куклен театрален салон

Снимка: Canva

С "Парад на куклите" ще бъде даден старт на традиционния Софийски куклен театрален салон. Събитието се организира от Столичен куклен театър и Съюза на артистите в България.

Атрактивното мероприятие ще се проведе тази събота – 19 март, от 12:00 ч. на площадката пред салона на кукления театър на бул. "Янко Сакъзов" №19.

В съботния ден публиката ще може да види представлението "Малката нула" на Столичен куклен театър. Спектакълът ще се играе в два поредни дни (19 и 20 март) от 11:00 ч. в салона на бул. „Янко Сакъзов“ №19. Автори на постановката са Мила Коларова и Румен Гаванозов. Спектакълът е номиниран за награда "Икар" в категория "Постижение в кукленото изкуство".

От 18:00 ч. на 19 март в салона на ул. "Гурко" №14 ще бъде представена книгата "Десет куклени пиеси" на Христина и Мирослав Стоилови.

В богатата програма на Софийския куклен театрален салон ще се играят и представленията, номинирани за награда "Икар" в категория "Куклен спектакъл".

На 19 март от 11:00 ч. и от 16:30 ч. ще бъде представен спектакъла на Куклен театър - Благоевград "Малката самовила".

А в неделя – 20 март, 11:00 ч. зрителите ще се срещнат с "Пипи Дългото чорапче", спектакъл на Държавен куклен театър – Ямбол.

На 20 март след края на представлението малки и големи ще могат да се включат в творческата работилница "Да си направим Пипи", която ще водят актьори и художници от Столичен куклен театър. Събитието е с вход свободен, но с предварително записване на касата на театъра на ул. "Генерал Гурко" №14, тел: 02 988 54 16.

На 21 март – Световен ден на кукления театър, от 19.00 ч. в Столичен куклен театър ще се състои 13-ата церемония по връчване на наградите "Сивина". Отличията се дават на млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Номинациите са за една от първите три изяви на професионална сцена.

Тази година са номинирани 7 млади творци от Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" – Смолян,, Държавен куклен театър – Пловдив, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Държавен куклен театър – Габрово, Държавен куклен театър – Търговище.

Наградата е учредена през 2009 г. на името на Сивина Сивинова – една от най-ярките млади актриси в Столичен куклен театър. Инициативата е на Кирякос Аргиропулос и проф. Петър Пашов.
Кукленият театрален салон е част от Софийския театрален салон в Календара на културните събития на Столичната община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right