Световноизвестната пиеса „Арт“ ще бъде поставен на софийска сцена

Световноизвестната пиеса „Арт“ ще бъде поставен на софийска сцена

Снимка: Младежки театър "Николай Бинев"

Спектакълът „Арт" на Ясмина Реза ще бъде поставен на Камерна сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ в София. Представлението ще се играе на 10 и 21 февруари от 19:00 ч., съобщават от културната институция.

Преводач на текста е Красимир Мирчев, а спектакълът е под режисурата на Владислав Стоименов, който освен режисьор, е и актьор от трупата на Младежки театър. Той е носител на наградата „Златна роза", 2022 г. в категорията „Главна мъжка роля" за ролята си във филма „Шекспир като улично куче" на режисьора Валери Йорданов.

Сценографията на спектакъла е дело на един от най-активните и талантливи млади български сценографи – Ванина Цандева, а композитор е едно от най-големите имена в света на българската театрална музика – Калин Николов.

В ролите на тримата най-добри приятели, чието приятелство е силно разклатено от покупката на една безумно скъпа чисто бяла картина, са актьорите Петър Петров – Перо, Георги Гоцин и Кирил Недков.

„Арт" е вълнуваща история за изкуството, приятелството и способността ни да останем верни на себе си, но и на приятелите си, когато виждаме света по различен начин.

Колко бихте платили за бяла картина? Има ли значение кой е художникът? Можем ли да наречем изкуство една картина, ако виждаме пред себе си едно бяло платно?

Серж (Петър Петров – Перо) купува картина за изключително голяма сума. Тя представлява голямо платно, боядисано в бяло, с „фини бели диагонални ивици". За един от неговите най-добри приятели – Марк (Георги Гоцин), картината е „боклук" и Серж е изгубил ума си. Техният общ най-добър приятел Иван (Кирил Недков) е поставен в неприятната ситуация да лавира между двамата, независимо че самият той е затънал в безброй лични проблеми, свързани с подготовката на сватбата му.

Може ли една картина да постави на изпитание дългогодишни приятелства? Доводите „за" и „против" картината преминават границата на добрия тон. Тримата най-добри приятели я използват за параван, за да кажат какво наистина мислят един за друг и приятелствата им изглеждат все по-крехки и носещи умора, а не вдъхновение.

Ще успеят ли Серж, Марк и Иван да запазят 15-годишното си приятелство или една картина ще сложи края му?

Пиесата „Арт" е явление в модерната драматургия и мигновено постига изключителен успех, както сред критиката, така и сред публиката в целия свят. Пиесата е поставяна в редица театри и държави, сред които Франция, Великобритания, САЩ, Япония, Португалия, Русия, Индия, Южна Африка, Италия, Аржентина, Тунис и много други!

Според вестник „Le Monde" пиесата „Арт" е най-поставяното съвременно френско драматургично произведение в света, а езиците, на които е преведена, са десетки.

Още с появата си „Арт" се превръща във феномен, получавайки дълъг списък от номинации и награди.

Пиесата е носител е на наградите „Молиер", „Тони" в категорията „Най-добра пиеса", „Лорънс Оливие" в категорията „Най-добра нова комедия", New York Drama Critics' Circle Award (втората най-стара театрална награда в САЩ след „Пулицър", която се връчва от 1936 г.) в категорията „Най-добра пиеса", „Evening Standard Theatre Award" в категорията „Най-добра комедия" и на още много, много други награди и номинации. „Арт" е спектакъл за изкуството и неговата стойност и за приятелството...и неговата стойност.

Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и съвместно със Сдружение „Клас5х5"

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right