Актуализират цените на общинските жилища в София

Актуализират цените на общинските жилища в София

Снимка: Столица.bg

Има промяна в състава на работната група за новата наредба, в началото на 2022 г. отново започва работа

Почти 3 години Столичен общински съвет не е давал съгласие на Столична община за продажба на общински жилища, а наематели на апартаменти започват да негодуват. Въпреки че плащат нисък - общински, наем, за тристаен апартамент малко над 100 лв., все пак заявилите да станат собственици на общински имот настояват за закупуване.

"Няколко години подред наемателите на общински жилища чакат решение за закупуване. Какво се случва с тази драма, защото сме стотици и чакаме, чакаме, чакаме…", написа до Столица.bg столичанка.

Едновременно с чакането работна група на СОС подготви проект за нова Наредба за общинските жилища. Очакванията са тя да се приеме през 2022 г. Преди това, приоритетно ще бъдат актуализирани цените на общинските жилища, така че който се надява, че ще купи жилище в София за 50 000 лв. ще остане дълбоко и непоправимо разочарован.

Работната група ще бъде с нов състав. Политическите групи в СОС трябва да излъчат свои представители, тъй като има напуснали общински съветници, обясни пред Столица.bg председателят арх. Ивайло Петков. Самият той смени на председателското място Силвия Христова. 

Дал съм двуседмичен срок на политическите групи в СОС да номинират свои членове. Първо ще актуализираме цените на заявените вече за продажба жилища. От архитектурна комисия сме изпратили писма до районните кметове. При подновяването на работата на работната група цените ще се индексират до пазарните", коментира пред Столица.bg арх. Петков.

Той очаква още в първите дни на 2022 г. навият състав на работната група да започне да функицонира.

В проекта за Наредба за общинските жилища не се изключва възможността да се продават, но трябва и да се изработи механизъм за набавяне на жилища на Столична община. Ще направим адекватна Наредба", обясни арх. Петков.

Цените трябва да се актуализират тъй като в момента тристаен общински апартамент в "Младост" излиза 50 000 - 70 000 лв., а двустаен е на цена по-ниска от цената на гараж в Лозенец, коментира брокер.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 451 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (21%, 228 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 236 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 176 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 13 Гласове)
Общо гласували: 1104 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът и главният архитект на София спасяват автентичността на Къ......

Емблематичната старинна Къща с ягодите - културно наследство, ще запази автентичността си. Ако собственикът не промени п...

Прочети още keyboard_arrow_right