Борис Бонев: Не е добре председателят на СОС да е от идеологическия спектър, аз съм центрист и мога да обединявам

Борис Бонев: Не е добре председателят на СОС да е от идеологическия спектър

Снимка: Столица.bg

Зелената зона за паркиране се разширява в още столични райони, започва изграждане на 20 етажни паркинга, каза лидерът на Спаси София

Има още много път, за да кажем със самочувствие - "спасихме София". Започнахме преди 14 години с 3 момчета, които искаха да спасят метрото. Сигурен съм, че ще оправдаем високите очаквания към нас.

Това заяви пред bTV Борис Бонев, който е най-големи шансове да бъде избран за председател на СОС. Освен, че Обединени за София имат най-многобройна група съветници, Бонев оправда доверието като водач на листата и събра около 25 000 преференции на изборите на 29 октомври т. г.

Досокоршният единствен независим съветник в СОС, 2019 - 2023 г. вече има стабилна подкрепа с 8 съветници на Спаси София или общо 23 на формацията ПП-ДБ, Спаси София.

"Важен е резултатът", категоричен бе Бонев в коментара си минималната разлика между Терзиев и Григорова за кмет на София. "19 от 24 районни кмета са на нашето обединение, броят на общинските светници е 23 и имаме кмет на София", каза Борис Бонев и напомни, че канидидатът на ГЕРБ Антон Хекимян дори не стигна балотаж. Избирателите на дадоха кредит на доверие на ГЕРБ в София след 18 години управление, коментира той.

Бонев призна, че не го притесняват недостигащите 8 гласа за мнозинство, за да бъде сигурно избран за председател на СОС. "Водим разговори с всички без ГЕРБ и директно казваме какво предлагаме. Предлагаме не позиции и схеми, а СОС да работи по нов начин, идеи предолжения и приоритети. Да бъдат чути и да решим кои се покриват, и ще ги направим. В миналия СОС най-противно беше когато предложиш нещо, управляващите го отхвърлят, казват как не става за нищо, да го предложат след 2 или 3 месеца и казват "това е наше". Има значение кой го е предложил. А човек има нужда от мотиващия и да може да каже, "ние сме изпратени там и вършим работа, скъпи съграждани"", обясни Борис Бонев.

Той уточни, че с всички без ГЕРБ са се срещнали и ще продължат разговорите в понеделник. "В изборната кампания стана ясно, че има припокриване на програмите - детски градини, метро, отчуждаваме, перзастрояване. Срещнах се с БСП София. Ваня Григорова дори отказа да се здрависва колеги. Моят личен съвет е малко по-колегиално да се отнася към всички, защото тя може да допринесе за работата в СОС. Ние не делим хората, а ще ги обединяваме", коментира Бонев относно делението на училищата в София на елитни и квартални.

Лидерът на Спаси София призна, че не му е фикс идея да е председател на СОС. "Аз мога да помагам и работя за София дори без да съм в Общинския съвет, както съм го правил и преди 10 години. Доволен съм от добрата кампания, не че не сме допуснали грешки, но тях ще си ги анализираме. Вили Лилков е с опит в СОС но позицията изисква повече модерно мислене и повече енергия за справяне с проблемите. Този СОС има силно изразена дясна част и лява част. Би било грешка начело на СОС да застане човек от идеологическия спектър. Аз винаги съм се обявявал за центрист и говоря с всички, и може да се постигне обединение", обясни Борис Бонев и категорично заяви, че няма да има сглобка в София.

"Ако стане, Спаси София ще излезе. Няма наченки за подобен тип схеми от нашите партньори - ДБ и ПП и никой от нашите 23 съветници няма да продължи модела ГЕРБ на управление", категоричен бе Бонев.

С влизането официално на Московска 33 ще започнат ревизии на дирекции и общински дружества, "защото не знаем какво ще заварим". Бонев съобщи, че има много сигналите за унищожаване на документация, което може да компроментира бъдещето управление.

"Няма да има чистки в администрацията, виждам стреса и хората са били плашени, че всички ще бъдат уволнени. Това е било повсеместно. Няма да има чистки, реваншизън, но ще има ясни правила за работа. Тези, които работят по тях си остават на работа и ще видят колко им е по-лесно, когато имат кмет с ясни цели и приоритети", съветва Борис Бонев.

Той уточни, че още не са избарни зам.-кметове и главен архитект, Терзиев ще представи екипа си идната седмица.

"Данъчната политика зависи от СОС, съгласен съм само с повишаване на такса разрешително за строеж, не е вдигана от 15 години и е по-ниска от Скопие. Това се отнася за презастрояване и идеята е тази такса да е насочена към облагородяване на квартали и строителство на детски градини. Ако данък и такса се променя, например за МПС, всички средства отиват за изграждане на улици и паркинги. Досега всичко е влиза в общия кюп и зам.-кметът по финанси си разпределя парите. Към момента не говорим за вдигане на данъци.
Продължаваме със строителството метрото и се очаква начало на линията от Слатина към Цариградско. Готов е проектът за две метростанции в Люлин. Ще има райони за разширение на зелената зона, това е по искане на гражданите. Разработваме строителство на 20 етажни паркинги, определили сме локациите", съобщи Бонев за първите дейности, който трябва да бъдат продължени без да се спира реализирането им.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 114 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветници с кампания за безопасност на движението в общи......

Информационна кампания за безопасност за движението за учениците от 8-и до 12-ти клас ще бъде проведена във всички общин...

Прочети още keyboard_arrow_right