Йорданка Фандъкова: Да покажем солидарност и отговорност, за да се възстанови бързо София

Йорданка Фандъкова: Да покажем солидарност и отговорност, за да се възстано

Снимка: Столица.bg

Общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи, каза столичният кмет

София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19. До снощи в София има 447 заразени или 60% от всички установени положителни случая в страната. 13 621 са гражданите, които са били или продължават да са карантина. Първата ни задача беше да подпомогнем националният щаб и министерство на здравеопазването като осигурим допълнителен ресурс от отделения за лечение на коронавируса – легла, лекари и медицински персонал, които да се грижат за болни.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред общинските съветници на първата онлайн сесия на СОС.

Столичният кмет направи отчет за свършената работа за епидемията от СOVID-19 в столицата. "Общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Около 1/3 от целия ресурс е в приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост", каза Фандъкова.

"Изправихме се срещу невидим враг, който промени основите на живота ни, раздели деца от родители, накара ни да страним от приятелите си, промени начинът, по който се движим и по който гледаме на света около нас. Опразни ресторантите, улиците и парковете на града ни. Много хора загубиха работа и доходи, а в кризата, в която се намираме, всеки губи и ще загуби. Нашата задача днес е да приемам един първи пакет от мерки, с който да подкрепим семейния и малкия бизнес в София, така че да успее да преживее кризата и да продължи да работи, да подкрепим общинските болници, които в момента не могат да работят в планирания обем и да подкрепим сектора на независимите творци и културни оператори, които са силно засегнати от ограничителните мерки.

Благодаря на всички общински съветници, защото работихте активно, за да определим този първи пакет от подкрепа така, че той да стигне до част от най-силно засегнати, в момента, в който те имат най-голяма нужда. Аз получавам много обаждания и писма, в които тези мерки се определят като адекватна и разумна подкрепа.

В този момент, нашата най-важна задача е да покажем солидарност и отговорност, така че градът ни да се възстанови възможно най-бързо. За това е нужно да покажем и обединени усилия и воля, защото това време не е време за делене на партии, не е време за политически пиар и не е време за празни обещания. Това очакват нашите съграждани от нас", коментира Фандъкова пред сесията.

"Организирахме отделения за лечение на коронавирус във всички общински многопрофилни болници. Започнахме с отделение с 10 легла във Втора градска болница и то работи и в момента. След това разкрихме още 10 легла в Първа градска болница, вече е готово и отделението в Пета градска болница с 12 легла, от които две интензивни и още 5 в Четвърта градска болница.

Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски, и дезинфектанти.

По моя заповед създадохме логистичен център на София и в момента разполагаме с над 1600 защитни облекла, над 5 000 защитни маски и 6000 чифта ръкавици. Това са запаси, които при нужда насочваме, както към болниците, така и към екипите, които работят на терен – извършват дейности по дезинфекция, доставят храна по домовете и работят директно с граждани. Това е ресурс, който постоянно поддържаме и координираме.

Осигурили сме нужните количества дезинфектанти, с които се дезинфекцират всеки ден по минимум два пъти градския транспорт, пероните на метрото, спирки на градския транспорт, пешеходни подлези, зоните около болниците и болниците, контейнери за отпадъци, улици и булеварди. Със собствени сили поемаме и дезинфекция около домове на хора, които са в карантина или на домашно лечение.

Това е огромна по мащабите си организация, в която е включен целия ресурс на Столична община, транспортните оператори, екипи на болниците и ДКЦ-ата, социалните домове, районни администрации и почистващите фирми.

За този един месец са дезинфекцирани над 16 хил. дка улици, тротоари около болници, църкви и пощенски клонове. Измиването с дезинфектанти на улици и булеварди продължава, заедно с ежедневна дезинфекция на контейнерите за отпадъци. За този период успяхме да организираме две от най-мащабните инициативи за подкрепа на противоепидемичните мерки.

Първата. Създадохме и поддържаме всекидневно най-мащабната организация за доставка на хранителни продукти и топъл обяд на социално слаби хора и хора с много ниски доходи. Всекидневно осигуряваме храна на повече от 3000 души на територията на цялата община, като този обем всяка седмица се увеличава. В него се включва работата на общинския „Социален патронаж“ с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на социалното министерство за топла храна на 1100 човека.

Организирахме заедно с БЧК доставка на хранителни продукти на хора с ниски доходи, които са останали извън обхвата на програмата и доставяме безплатна храна на над 300 крайно нуждаещи се. Това става и благодарение на дарители, с които работим – ресторанти и хранителни вериги", каза Фандъкова.

Кметът на София благодари на всички дарители, включително и на автомобилните компании – „Рено“, „Нисан“ и „Форд“, които ни предоставиха безвъзмездно за времето на извънредното положение автомобили, с които нашите екипи успяват да правят доставките.

Ето каква каза още столичният кмет:

Организирахме първата в България инициатива за пазаруване за възрастни хора на храни и лекарства. Всеки ден над 30 възрастни хора получават продуктите, от които имат нужда до дома им, без да се налага да излизат. Това е още един начин да ограничим излизането на възрастните, които са най-рисковата група за заразяване и тежко протичане на заболяването. Обръщам се за пореден път към възрастните да се свързват с нас, а ние ще им помогнем с пазара без да излизат от домовете си.

Цялата тази организация е възможна благодарение на 41 служители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, 35 доброволци от доброволното формирование на общината, 14 служители на дирекция „Транспорт“, 200 служители на общинското предприятие „Социален патронаж“, 32 доброволци от БЧК и екипи на кметове на общини.

Само за няколко седмици над 280 граждани се записаха за доброволци към Столична община. До момента над 140 от тях се включиха в помощ на нашите екипи на различни етапи, според времето, с което разполагат. Част от тези доброволци, които имат медицинско образование, изразиха готовност да се включат и при вземането на проби от рискови райони в този момент.

Втората инициатива. Организирахме тестване на 792 лекари и служители, които работят на първа линия. 509 лекари и медицински персонал от общинските 5-а, 4-а и 2-а градски болници преминаха през PCR тестове, а на 283 от служителите на аварийната дирекция, доброволци и социален патронаж са направени бързи тестове. Започваме и тестване на служителите на Столичен инспекторат. При тестването бяха установени положителни 4 души медицински персонал, а 6 съмнителни проби от бързите тестове са насочени за тестване с PCR.

В последния месец са установени две положителни проби за COVID-19 на шофьори на „Столичен автотранспорт“. Служителите не са на работа вече повече от 10 дни и са в добро състояние. Установени са контактните лица и от направените тестове няма установени положителни. Поисках от министър Ананиев и председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски водачи от градския транспорт да бъдат включени в предстоящото национално тестване като целева група. Вече създаваме организация с директорите на „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ за определяне на първите групи. В началото на извънредното положение ограничихме достъпа до водачите и спряхме продажбата на билети в превозните средства. Първата група, с която ще започнем е тези водачи, който не са отделени от пътническия салон в кабини. Целта е поетапно през тест да преминат всички 1981 водача на наземем градски транспорт.

Тази организация е изключително важна, за да можем да продължим да работим на първа линия и да гарантираме сигурността на хората.

В специалната дарителска сметка на Столична община до момента са събрани над 38 хил. лв., който ще бъдат изразходени за дейностите по осигуряване на общинските болници, които работят с пациенти с коронавирус. Благодаря и на проф. Иво Петров, който организира дарение, което ще бъде насочено към общинските болници.

За това кратко време създадохме отделен сайт с полезна информация за гражданите, създадохме Вайбър група на София, в която всеки ден публикуваме важна информация за гражданите, свързана с мерките за ограничаване на заразата с COVID-19. Стартирахме и мобилно приложение на контактния ни център. Заедно с НАГ пуснахме и нови електронни услуги, които са в полза на гражданите и бизнеса. Създадохме механизъм за кандидатстване за първи клас изцяло онлайн със служебна проверка на всички нужни удостоверения.

Във връзка с намалените приходи на Столична община подготвяме актуализация на бюджета на общината, която ще ви представя веднага след Великденските празници. Това ще е втората ключова задача, с която да гарантираме развитието на града и работата по стратегическите за София приоритети.

Лекарството за тази непозната зараза, доказано до този момент, е дистанция и физическо разделение. Лекарството за тази безпрецедентна криза, е солидарност и отговорност. Затова разчитам и на всеки един от вас за подкрепа на предложения първи пакет от икономически мерки. Благодаря за идеите и инициативите ви, които бяха включени.

Решителността в този тежък момент се измерва със способността ни да действаме обединени.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 117 Гласове)
 • На време (16%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 305 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник мина гратис с електронна карта за градския тран......

Общинският съветник  и зам.-председател на СОС арх. Борислав Игнатов тества неуспешно ползването на електронна карт...

Прочети още keyboard_arrow_right