Карлос Контрера: Заплатите на съветниците в СОС да са една минимална

Карлос Контрера: Заплатите на съветниците в СОС да са една минимална

Снимка: Личен архив

Общинският съветник иска промяна в правилника и санкции за кметове, които не отговарят на въпроси и пропускат сесии

Общинският съветник Карлос Контрера е сред първите вносители на доклади в новия СОС. Вместо закриване на предизборната кампания на 27 октомври т. г., той внесе два доклада. Утре съветници и кмет ще полажат клетва на тържествената първа сесия на Столичния общински съвет, а представителят на ВМРО вече иска промяна в ззаплатите.

Контрера предлага месечната заплата на съветник да е колкото минималната работна за страната. Той ще насотява и за промени в Правилника за работа на СОС и да се налага санкция на кметове, които не отговарят на въпроси на съветници и пропускат сесия.

Ето предложенията на Контрера:

На 13-ти ноември новоизбраните кметове и общински съветници в София ще положат клетва. Предстои труден, противоречив и изпъстрен със скандали мандат поради противоречия, които предизборната кампания задълбочи. Налице са силни разделителни линии на политико-философско ниво между повечето от избраните.

Столичният общински съвет в този мандат ще има огромна, водеща роля в това, което се случва или не се случва в София. Още изборът на председател ще даде ясен сигнал как ще работи общинският съвет. Както е добре известно, изборът на председател е таен, което дава възможност за предварителни уговорки, задкулисно разбирателство и търгуване на подкрепа.

В изминалите два мандата ВМРО - Българско национално движение винаги е декларирала с кого ще работи и как ще се работи. Ето защо моето предложение е де юре изборът да е таен, за да се спази Правилникът, но де факто всички общински съветници да покажем как гласуваме и кого посочваме да бъде пръв сред равни, избирайки председател на СОС. Нали говорим за прозрачно управление - ето го първият тест, ето я първата възможност да докажем, че всичко се случва пред очите на избирателите.

Контрера, ВМРО: Закриваме кампанията и откриваме новата сесия на СОС. Внасяме два доклада по важни теми

Няма да подмина и необходимостта да бъде коригиран правилникът на Столичния общински съвет. На първо място текстът за заплатите на общинските съветници да бъде ясен - една минимална работна заплата, а в прословутите бордове възнаграждението да бъде също фиксирано на една минимална работна заплата. Аргументите за това са ясни - във времена на криза трябва да пестим.

На второ място - смятам за изключително нужно да се въведе задължението общинските съветници да бъдат тествани за употреба на наркотици преди всяко заседание на СОС. Не за друго - поведението на някои хора е до толкова странно, че буди основателни съмнения за злоупотреба със забранени от закона вещества.

Трето - правилникът се нуждае от ясно регламентирани санкции за кметове, които не се явяват на заседания, не отговарят на питания и се крият от общинския съвет, с което пречат на контрола.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник: Анкетна комисия да разследва защо София изгуби......

Групата на ГЕРБ в СОС ще предложи да бъде създадена анкетна комисия, която да разследва как кметът на София Васил Терзие...

Прочети още keyboard_arrow_right