Контрера предлага работна група за изработване на правила за избор на шефове в общинските дружества

Избор на шефове на общински дружества

Снимка: Столица.bg

Бившите районни кметове Димитър Дилчев и Цветомир Жеков влизат в управата на ЦГМ и "Чистота Искър"

Общинският съветник и председател на групата "Патриоти за София" Карлос Контрера предложи да се създаде работна група за изработване на правила за провеждане на конкурси за избор на ръководства на общинските дружества и предприятия, научи Столица.bg.

Законодателят прие през септември за Закон за публичните предприятия. Така няма да се губи време за приемането на правила, а след това може да започне насрочването на конкурси.

След приемането на Закона се дават 6 месеца срок да започне пирлагането му, което означава, че най-късно до април 2020 г. Столична община трябва да има правила за избор на членове на ръководствата на общинските дружества  ипредприятия.

Както Столица.bg вече писа на сесията на СОС на 19 декември т. г. ще бъдат предложение новите членове на две общински дружества - ЦГМ и "Чистота Искър". И двете в момента са с по дама членове в съвета на директорите, а минимумът, които позволява закона са трима и не повече от девет.

За член на съвета на директорите на ЦГМ ще ъде предложен Димитър Дилчев, бивш районен кмет на "Студентски", а на "Чистота Искър" Цветомир Жекон, бивш кмет на арйон "Изгрев".

Директорските съвети на ЦГМ и Чистота Искър останаха в по-малък състав, поради преминаване на досегашните членове на други позиции. Директорът на ЦГМ Христиан Петров бе избран за общински съветник, а Росен Малинов от "Чистота Искър" стана депутат.

Защо не трябва да оставяме общинските дружества без ръководства?  Двете дружества са изключително важни за нашия град. Предоставят услуги свързани с организацията на Градския транспорт и паркирането, както и с почистването и екологосъобразното третиране на отпадъците в София.

Съгласно решение на ВКС 282/18.12.2018г. решенията на ръководства, които са под законно установения минимум членове са нищожни. В същото време от октомври тази година е в сила Закон за публичните предприятия, който залага нови изисквания към членовете на управителни и контролни органи на държавни и общински дружества.

Съгласно чл.21, ал.1 условията и реда за провеждане на конкурси се уреждат в Правилник за прилагане на закона. В срок до 6 месеца той трябва да бъде изработен. Ето защо не можем сега обявим конкурс, както не можем да оставим дружествата с нелегитимни управителни органи, обясниха експерти.

Предстои счетоводно приключване на годината, изготвяне на свързаните с това отчети, разработване и приемане на бизнеспланове, както и решаване на всички въпроси, свързани с дейността, които не са от компетентността на СОС. Затова се налага да се определят кандидати, които имат необходимото образование, професионални качества и достатъчен управленски опит. 

Димитър Дилчев е Магистър по математика и по енергиен бизнес, като и специализация по публична администрация. Работил в ИТ сектора до избирането му за кмет на Студентски. В момента ЦГМ изгражда електронната система за таксуване и ще бъде полезен с познанията си за нейното прилагане.

Цветомир Жеков е магистър по технология и управление на транспорта. Специализация по тази тема в колеж във Великобритания. Опит в работата на общинска фирма, зам.кмет и кмет на район. Това ще допринесе за доброто планиране на работата на ЧИ, по управление на автопаркаи извозване на отпадъци.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (14%, 699 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (3%, 144 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (32%, 1644 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (51%, 2565 Гласове)
 • Не мога да преценя (0%, 15 Гласове)
Общо гласували: 5067 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Демократична България искат децентрализация на Столичен инпектора......

Столичен инспекторат да се децентрализира и районните инспектори да минат на подчинение на районните кметове. Това искат...

Прочети още keyboard_arrow_right