Нови мерки за пътна безопасност в София: На 10 места монтират табла за скорост като на "Черни връх"

Нови мерки за пътна безопасност в София: На 10 места монтират табла за ско

Снимка: Столица.bg

Столична община ще санкционира за преминаване на червено, висока скорост и движение в забранени улици

Столична община ще може да глобява за три нарушения на пътя - превишена скорост, преминаване на червено и каране в забранени улици. Това е само част от новите мерки за пътна безопасност в столицата, които днес бяха представени от председателя на Столичен общински съвет Георги Георгиев. Той е подготвил доклад, внесен в края на септември в СОС и е в дневния ред на сесията в четвъртък, 27 октомври.

"Фрапантните нарушения на пътя създават чувство за безнаказаност и липса на справедливост в обществото. Искаме заедно Столична община, СОС и представители на гражданите да създадем правила да улесним този процес. Общините имаме възможността за глобяване със стотиците камери в София и хиляди в страната, и си струва да водим борбата, защото е в името на безопасността и живота на хората. Първата задача сме я изпълнили, но трябва да се приеме закона в НС. Надявма се, че вс политически групи ще го подкерпят. Искаме общините да глобяват и средствата да влизат в бюджета на общината, и да ги инвестираме само и единствено в мерки за пътна безопасност", каза председателят на СОС.

Пакетът от мерки за пътна безопасност в столицата е разработен съвместно със зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев и общински съветници.

"Целта е спорадичните мерки да са част от обща политика и визия, как да се борим с нарушенията на пътя. Важно е и навременното сигнализаране за нарушения по всички комуникационни канали, усещането за държавност се проявява от гражданите и като качат във фейсбук бързо да има реакция на институциите", коментира Георги Георгиев.

На почернения от жертви бул. "Черни връх" вече има резултати от пилотен проект - монтирано табло за скорост на автомобили, което засича и в двете посоки - към НДК и към Околовръстното. Пакетът от мерки предвижда експериментално изграждане и поставяне на радарани табла за скорост.

Паметливи софиянци припомнят, че такова табло за скорост имаше, преди повече от 15 години, на тунела при излизане от Люлин.

"Такива табла имаме от няколко месеца на "Черни връх". Щом наближи автомобилът отчитат вашата скорост, от 150 до 200 м. Когато е превишена се появява сигнал. Тези табла са поставени, за да се улесни механизмът за самоконтрол на водачите. Имаме десетки нарушители. При 50 км/ч, превишение до 10 - 15 км не е животозастрашаващо. Ние забелязваме рецидивисти! За 2 седмици над 100 МПС-та са се движили с над 100 км/ч над ограничението. Най-високата е 160 км/ч. Ще поставим такива табла на още  локации - булеварди и кръстовища. те са мобилни и се местят. Монтираме ги на елстълбове. С тях ще събираме аналитична информация и в края на всеки месец ще се изпраща на Пътна полиция-СДВР", обясни председателята на СОС.

КАТ София нямат по добра информация от нас и са с ограничен ресурс, затова искаме да подпомогнем процеса, допълни той.

Столична община ще изпраща в края на всеки месец графики и конкретика на нарушения и нарушите на КАТ, за да могат те да поставят патрули на кръстовищата, където е най-необходимо.

Георгиев съобщи ужасяващи данни от трафика на "Черни връх". "След 22 часа там се шофира с над 110 км/ч - 130 км/ч и дори със 150 км/ч. Така КАТ да прецизират и тези едва 15 патрулки, които има в София, град с 3900 км улична мрежа, 10 пъти Тракия - София-Бургас, да се поставят на необходимите места в късните часове", препоръча председателят на СОС.

Докладът за мерките за безопасност предвижда и закупуването на 1000 теста, първоначално, за наркотици, които ще се дарят на МВР.

"Какви ще са те, ще определи МВР. Нашите изисквания са, ако с тези усторйства тестват шофьорите, с тях да тестват и полицаите.Знаем, че шофирането вечер с висока скорост, в повечето случаи е под въздейстивето на наркотични вещества, особено при младите водачи. Ще се опитаме да ги превъзпитаме. Трябва да е ясно, че има адекватни тестове и Пътна полиция да е ефективна в контрола, а водачите да си опичат акъла", предупреди Георгиев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 116 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 21 Гласове)
Общо гласували: 613 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС Георги Георгиев: Започваме да чистим София о......

Днес председателят на СОС Георги Георгиев заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителств...

Прочети още keyboard_arrow_right