Новият корпус на Френската гимназия - опасен за учениците (СНИМКИ)

photo_library
 • -

  Снимка: Столичен общински съвет

 • -

  Снимка: Столичен общински съвет

 • -

  Снимка: Столичен общински съвет

 • -

  Снимка: Столичен общински съвет

 • -

  Снимка: Столичен общински съвет

Две години след откриването на чисто новото крило с физкултурен салон на Френската гимназия в София, той е в окаяно състояние.

Опасност за спортуващите ученици, липсващи или некачествени довършителни работи, мухъл по стените, течащ покрив и множество други проблеми установиха при проверка лидерът на групата на ПП-ДБ и Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев, общинският съветник Стефан Спасов, зам.-кметът по строителството Иван Матов и служители на администрацията.

На брифинг Бонев припомни, че договорът на нов физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столична община и “Булстрой груп” и е на стойност 5 256 107,32 лв. с ДДС и срок за изпълнение 700 календарни дни. В задълженията на изпълнителя ясно е записано, че той следва да извърши възложената работа точно, пълно, качествено и спазвайки приложимите технически стандарти и норми в строителството.

Началото на учебната година през 2022 г. Френската гимназия посреща с чисто нов салон и нов корпус с 9 учебни зали, 3 амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека. Ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми.

„Като бивш възпитаник на Френската гимназия ме боли, че след десетилетия чакане за нов салон и корпус, това което днешните и бъдещите ученици в гимназията получиха е посредствено и опасно. След две години ползване, чисто новите съоръжения далеч не отговарят на качеството, което нашите деца заслужават. Явно е, че технически стандарти не са спазени, а работата е извършена некачествено, след като в толкова кратки срокове наблюдаваме толкова сериозни проблеми.”- не скри възмущението си Борис Бонев.

Част от видимите дефекти са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални има мухъл, който е опасен за здравето на учениците. Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен. Дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 млн. лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти. Особено опасен за учениците е фактът, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така, волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора.

„Начинът на изпълнение на този проект е показателен за работата на предишното управление. Дори обекти, касаещи бъдещото на нашите деца, са абсолютно неглижирани и е очевидно, че посредственият резултат не е проблем. В момента липсата на контрол направо крещи в очите ни - вместо това съоръжение да подпомага развитието на учениците, те трябва да внимават къде стъпват, за да не се наранят.” - заяви общинският съветник Стефан Спасов.

„Това, на което ставаме свидетели в момента е абсолютно неприемливо. Ние ще поискаме активирането на гаранцията в най-кратки срокове. Вече извършихме оглед на място, за да бъдат описани всички проблеми. До дни ще бъде готов констативния протокол, след което ще се пристъпи към гаранционни ремонти. Шокиращо е, че и преди година отново е имало констативен протокол, но предишното ръководство на общината от ГЕРБ не е предприело никакви действия. Тези, които не са строили качествено трябва да понесат последствията си. А тези, които са го допуснали, получиха своята оценка от софиянци. Досегашният маниер на липса на контрол приключва” - допълни Бонев.

Салон на Френска гимназия - фактология

През юли 2020 г. започва изграждането на нов физкултурен салон и обновяване на сградата на Френската гимназия в София по договор за СМР за "Пристройка към 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", учебен блок и многофункционален физкултурен салон, нови ВиК външни връзки, ел. захранване с кабел НН и топлозахранване - І етап и Енергийна ефективност на съществуваща сграда - ІІ етап”. Договорът е сключен между Столична община и “Булстрой груп”.

Общата стойност на договора е 4 380 089,43 лв. (без ДДС), 5 256 107,32 лв (с ДДС).

Срок за изпълнение 700 календарни дни

Контрол: инвеститорски, строителен, авторски

Гаранции: 219 000 лв. /5% от стойността на договора, максимално позволено от ЗОП/ Освобождаване: ½ 30 дни след приемане на СМР; 2/2 60 месеца след приемане на разрешително за ползване

Гаранционни срокове: Конструкции и сгради - 10 г. Изолация и корозия - 7 г. Всички други СМР /подове, стени, дърводелски../ - 5г г. Системи - 5 г.

Активиране на гаранция:

Трябва да се изпрати писмена покана от Възложителя за констативен протокол от Изпълнителя, в който се посочва срок.

Изпълнителят трябва за своя сметка да извърши всички работи по отстраняване на дефектите и недостатъците. Приемането на съответните поправки се приема с констативен протокол. В случай, че изпълнителят не предприеме действия за отстраняване на дефекти и недостатъци, констатирани в гаранционния срок и/или не ги отстрани в съгласуван с Възложителя срок, който може да възложи отстраняването им на трето лице, като изпълнителят дължи в троен размер стойността на направените разходи по отстраняването. В този случай възложителят има право да усвои изцяло или отчасти гаранцията за гаранционно поддържане.

Отделно от това, Възложителят дължи обезщетение за всички вреди, настъпили във връзка с дефектите.

Текст: Пресцентър на Столичен общински съвет

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Васил Терзиев потвърди, че ще се изградят "зелени" 8 мини ВЕЦ-а к......

Осем ВЕЦ-а ще бъдат изградени към водоснабдителната мрежа на София, потвърди столичният кмет Васил Терзиев в отговор на ...

Прочети още keyboard_arrow_right