Обсъждат ограничаване на използването на пиротехнически средства на територията на София

-

Снимка: Столичен общински съвет

Да бъде въведено ограничение за използването на пиротехнически средства, фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни на територията на Столична община. Това предложение ще обсъди на своето заседание Столичния общински съвет, обяви председателят на СОС Георги Георгиев на брифинг.

Георгиев аргументира предложението с множеството сигнали и оплаквания от жители в различните квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието, което създава огромен стрес. В Столичния общински съвет е постъпила и петиция от над 17 хиляди граждани във връзка с необходимостта от предприемане на мерки в тази посока.

"Това решение ще бъде обсъдено след едномесечно публично обсъждане, след което ще бъде прието през януари, за да бъдат наложени промени", съобщи Георгиев.

Няма да се въвеждат ограничения за пиротехнически изделия от най-безопасната категория - тип бенгалски огън или огън за торта. За останалите категории обаче ще се въведе уведомителен режим - когато семейството иска да ползва пиротехнически изделия за свой празник, ще трябва да попълни заявление и да го подаде до общинската администрация, която да издаде съответно разрешително, или да откаже такова.

Няма да се разрешава ползването на пиротехнически средства в близост до храмове, детски градини, болници и социални домове - по обясними причини, заяви още Георгиев.

Няма да се забраняват или отменят новогодишните празненства, което позволява до 1 часа сутринта да има подобни прояви. С новата наредба това ще стане до 2 часа, но тя ще бъде приета следващата година, уточни Георгиев.

Контролът на ограничението ще бъде възложен на МВР. Глобите за нарушителите ще са от 500 до 2000 лева, а за фирмени събития те ще са по-солени - от 3000 до 10 000 хиляди лева.

Предстои обществено обсъждане на предложението в рамките на 30-дневен срок. "Всякакви предложения са добре дошли", каза председателят на Столичния общински съвет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пазарът на столичния "Черни връх" скара общински съветници...

Пазарът на столичния бул. "Черни връх" при РУМ-а в Лозенец стана повод за скандал между общинските съветници на заседани...

Прочети още keyboard_arrow_right