Опозицията превзе комисиите в СОС

Опозицията превзе комисиите в СОС

Снимка: Столица.bg

Борис Бонев: Наглост е да предлагат за комисиите хора от нашата група, без дори да са ги питали

Общинският съветник и лидер на „Спаси София“ се разгневи на колегите си от опозицията заради разпределението на постоянните комисии в Столичния общински съвет.

Гневът на Бонев беше предизвикан от внесения от Карлос Контрера доклад късно снощи. С него бяха разпределени постоянните комисии между групите в СОС. Оказва се, че ГЕРБ, БСП, отцепилите се от „Възраждане“ и новосформираната група на Вили Лилков са си разпределили ключовите комисии и са оставили за най-многобройната група в местния парламент – тази на ПП-ДБ-СС, само 3-4 комисии: „Децата, младежта и спорта“, „Връзки с гражданското общество“ и др.

Докладът за разпределението на комисиите е бил приет от обединената опозиция, без тримата титуляри от „Възраждане“.

СОС ще има петима зам.-председатели

„Докладът, с който бяха предложени от Контрера членове, председатели и зам.-председатели на комисии, на практика до подлагането му на дискусии не беше достъпен за по-голямата част от съветниците в системата. Това също не отговаря на правилника, за да бъде внесен. Така че ние сме в едни тежки нарушения. Ето всъщност много ясно си проличава къде е „сглобката“ и договорката между всички останали. Ясно си проличава и какъв ще бъде техният маниер през следващите 4 години да управляват в нарушение на правилата“, каза още Бонев.

Той обясни, че първоначално са се водили разговори за разпределението на комисиите, след което опозицията се е обединила и са започнали нарушенията.

От осмия път: Цветомир Петров е избран за председател на СОС

„Ние водихме културни разговори за комисии, за брой членове, за председатели и вместо да довършим тези преговори, в един момент ГЕРБ изчезнаха. Опитахме се да ги върнем и да уточним нещата, но се появява Карлос Контрера с доклад с конкретните имена. Мисля че това е много добре подготвен сценарий. Мисля, че за всички е ясно, че статуквото и задкулсието не искат да се откъснат от София, а искат да продължи същото управление. Ние сме опозиция явно в Общинския съвет. Аз съм бил дълго време опозиционер. Нямам търпение да започнем да показваме и разкриваме предишните далавери на ГЕРБ, защото няма как да продължи тази ситуация.“, категоричен е лидерът на „Спаси София“.

Според Бонев вчера е станало ясно, че в СОС вече има ново мнозинство.

„Отцепилите се от „Възраждане“, ИТН и „Синя София“ си направиха новото мнозинство, така че честито на новото мнозинство. Само си представете каква наглост е да предлагат за председатели на комисии, за заместник-председатели на комисии хора от нашата група, без дори да са ги питали“, каза общинският съветник.

От своя страна Карлос Контрера обясни, че при разпределението на комисиите са направени консултации с останалите му колеги в СОС и нарушение няма.

„Не можеш да дойдеш на преговори и да поискаш петте най-сериозни, най-силни и най-ресурсни комисии. Да искаш да са с твои председатели, да имаш председател и на Общинския съвет, и в същото време да си малцинство. Така не се прави в тази ситуация. Въпросът е защо тези, които управляват и имат кмет, нямат подкрепа“, коментира Контрера.

Деян Николов: Ние не сме предатели, изключихме четиримата, гласували за председател на СОС

За нова „слобка“ в Столичния общински съвет заговори и Деян Николов от „Възраждане“. В нея влизат отцепниците от неговата партия, ГЕРБ, БСП и „Синя София“.

„Нашите хора според доклада на Карлос Контрера са премахнати от двете най-важни комисии – от бюджетна и от архитектура и градоустройство. От тази гл. т. предложението му е абсурдно. Ние няма да бъде в „сглобка“ с никого. Групата на „Възраждане“, която остана с трима общински съветници, е единствената опозиция. Останалите се „сглобиха“ и през следващите години можем да очакваме само корупция, корупция и пак корупция“, заяви Николов.

По думите му вчера е бил нарушен правилникът на СОС, тъй като заседанията трябва да приключат до 19 ч., а извънредното заседание е продължило до 21 ч. и всичко, което се е случило в зала "е нищожно". Затова от „Възраждане“ са решили да се обърнат към съда.

Очаквайте по-късно имената на председателите, зам.-председателите и членовете на постоянните комисии в СОС

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС прие доклада на кмета на София за санирането...

Столичните общинари приеха доклада на кмета на София Васил Терзиев за участие на районните администрации в проекти по вт...

Прочети още keyboard_arrow_right