Осветяват 8 ключови булеварда и подменят над 3000 тела в София

Осветяват 8 ключови булеварда и подменят над 3000 тела в София

Снимка: Столица.bg

Проектът е за над 1 млн. лв., съфиансирането на Столична община е 293 000 лв.

Комисията по транспорт и туризъм единодушно прие доклада да осветяване на ключови улици и булеварди в София. Без нито един против общинските съветници приеха предложението за  „Рехабилитация и модернизация на система за външно изкуствено осветление на Столична община“ по Процедура BGENERGY-2.001-„ Рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура-системи за външно изкуствено осветление на общините“.

По проекта ще бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Механизма а Европейското икономическо пространство 2014-2021г.

Стойността на проекта е 1 000 050 лв., като 293 000 лв. е съфинансирането от Столична община. Рехабилитацията и модернизацията е за външна инфраструктура по програмата за "Възобновяема енергия и енергийна сигурност", като мярката е по Норвежкия фонд, обясни зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев пред комисията.

"Малко над 3300 тела ще бъдат подменени. Процесът е разделен в 3 точки - инсталирпане, монтиране на автоматична система за управление и наблюдение и система за соларно осветление.

Слънчево захранване ще има в подлеза на Цариградско шосе, който води към кв. Полигона, Младост 1 и към хипермаркет на голяма верига. Общо на 8 оснавни пътни артерии в столицата ще се осигури максимална осветеност. Това е по продължението На Цариградско шосе. В момента в участъка до 7-и км е подменено осветлението.

Проектът предвижда то да се модернизира до Околовръстното . Южна дъга. Също така ново осветление ще има по "Г. М. Димитров", по алея "Яворов", по "Данаил Николаев" от Подуяне, както и по "Сливница" от Сточна гара до "Опълченска", по Ботевградско шосе към Северна скоростна тангента.

По-добра осветеност ще има и по Околовръстното от Арена Младост до Цар Борис III. "Търсена е максимална дължина и да се осигури осветеност на тези участъци", обясни пред транспортна комисия Кръстев.

От въпроса на независимя общински съветник Борис Бонев стана ясно, че няма да се подменят стълбовете, а ще се пербоядисат в цвета, определен за София.

"Има 10 % оптимизация на броя на телата. Не се предвижда премахване на рогатките, но можен допълнително да го възложим. Тази инфраструктура в последствие лесно може да се премахне, но нека първо да видим дали няма да се ползва като например за 5G и други неща", коментира Кристиан Кръстев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 41 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 32 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 21 Гласове)
 • Нямам дете/деца (10%, 13 Гласове)
Общо гласували: 125 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Близо 4,4 млн. лв. са приходите в ЦГМ от скоби и 2,6 млн. лв. от ......

Центърът за градска мобилност в Столична община е реализирал приходи от 4,4 млн. лв. от скоби, поставени на автомобили в...

Прочети още keyboard_arrow_right