Първата в страната Наредба за градската среда ще се гласува от СОС

Първата в страната Наредба за градската среда ще се гласува от СОС

Снимка: Столица.bg

Основната цел на Наредбата за градска среда е да въведе ясни правила за всеки етап на планирането, проектирането, изграждането и оборудването на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли в София, така че градът да бъде по-приятно и хармонично място, убедени са от СОС.

С новите нормативни изисквания ще трябва да се съобразяват изпълнителите на реконструкции, пристрояване и надстрояване, основни ремонти на сгради и съоръжения, улици и площади. Професионалните и обществени консултации по проекта на наредбата продължиха повече от година, казаха от пресцентъра на СОС.


Наредбата обособява зони в София, които ще бъдат със специфичен режим на регламентиране на градските пространства и елементите в тях, съобразявайки се с конкретното местонахождение, предназначение, културни и исторически дадености, архитектурното наследство и други особености.

За определянето на зоните са направени изследвания на характера на застрояването, предвижданията на ОУП на Столична община, функционирането на града по градоустройствени единици, връзката на сградите.

С наредбата се приемат стандартите за шрифта на София, информационните табели, туристическата навигация и стандарт за оформление на фасадите в Зона 2 от Централната градска част на София в обхват: ул. „Граф Игнатиев“ между ул. „Алабин“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Солунска“ в участъка между бул. „Витоша“ и пл. „Славейков“, пл. „Дж. Гарибалди“ и пл. „Славейков“, ул. „6-ти септември“ в участъка между ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Цар Освободител“, ул. „Цар Шишман“ в участъка между ул. „Граф Игнатиев“ и пл. „Народно събрание“ и ул. „Ген. Паренсов“ в участъка между ул. „6-ти септември“ и ул. „Цар Шишман“.

Предстои разписването и гласуването на още стандарти, които ще се прилагат за фасадите, осветлението, градското обзавеждане, спирките и т.н. Санкциите предвидени за нарушения на наредбата са глоби от 200 до 500 лв. за физическите лица и от 500 до 2 000 лв. за юридическите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right