Председателят на СОС: Само с приемането на бюджета ще можем да продължим подкрепата за култура в София

Председателят на СОС: Само с приемането на бюджета ще можем да продължим по

Снимка: СОС

Георги Георгиев поиска политическа подкрепа за бюджета на столицата от ДБ чрез премиера Николай Денков

За 11-а поредна година Столичната община подкрепя провеждането на „Алея на книгата", не просто като формална част от културния календар на София, а като поредното средище на българска духовност. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на откриването на тазгодишното издание.

„Издателите си знаят през колко трудности са минали, тъй като успехът се състои в това творбите не само да бъда отпечатвани, а и да стигнат до пазара. Това всъщност е механизмът на пазарната икономика, който трябва да срещне творческата дейност с повече хора, за да могат в крайна сметка да се насладят на произведенията на български и световни автори. Затова ще продължавате да имате в наше лице подкрепа институционална, а и като четящи хора. В своята книга „Като роман", мой любим френски автор – Даниел Пенак, казва, че „времето за четене е като време за любов, че то е винаги откраднато време. Откраднато от какво – може би от задължението да живеем." Все повече хора виждаме всяка година на изданията, все повече хора тръгваме с препълнени чанти с много различни заглавия – припомням и на колегите официални лица, че важна част е след това да се насладим и да обърнем внимание на българските автори, като ги подкрепим, купувайки техни заглавия. Като университетски преподавател забелязвам промяната и проявленията на функционалната неграмотност. За това днес повече от всякога битката за четенето, битката за четящите хора, част от тях и ако щете „хвърчащите хора" е много важна – тя е цивилизационна, тя определя съзнанието ни като хора, които имат сетива за нещата отвъд всекидневните ни потребности. Позволете ми в заключение, тъй като предстои да се гледа общинският бюджет и тъй като подкрепата за култура винаги преминава през бюджетни мерки, да помоля премиера за съдействие в преговори с колегите от групата на „Демократична България" в общинския съвет. Тъй като 0,4% е бюджетът за култура в държавния бюджет, а в софийския е 3,4%, да получим подкрепа, въпреки предстоящите избори и политическите различия, да подкрепим творците, събитията, откритите сцени и всички други формати, за които Столична община е длъжна да помага. А това ще се случи само с приемането на бюджет за 2023 г. с широка политическа подкрепа. В името на културата на града", посочи още Георгиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

С шумен протест граждани поискаха оставката на зам. кмета Илиян П......

Протестното автошествие под надслов "Стоп на беззаконието по пътищата" стигна до сградата на Столична община. С клаксони...

Прочети още keyboard_arrow_right