ЦГМ иска кредит от 15 млн. лв. от Българската банка за развитие

ЦГМ иска кредит от 15 млн. лв. от Българската банка за развитие

Снимка: Столица.bg

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) иска кредит от 15 млн. лв. от Българската банка за развитие. Проведени са предварителните разговори и вече има готов договор. Заемът е за 60 месеца с 9-месечен гратисен период.

С тези пари от заема общинското дружество ще се разплати с транспортните оператори в Столична община. Договорът за кредит трябва да бъде одобрен от СОС. Докладът е включен в дневния ред на сесията на 9 юли, четвъртък.

Аргументите за искания заем са, че дружеството трябва да извърши разплащания, а има доста пропуснати приходи заради епидемията от COVID-19.

По време на извънредното положение е намалял пътникопотокът,  а също и продажбата на превозни документи - билети и карти. Заради мерките срещу разпространението на COVID-19 са въведени ограничения и някои от услугите и дейностите по продажба на документи са били временно спрени, като например шофьорите не продаваха еднократна карта за пътуване, а също и билети.

Като се съпостави периодът на извънредното положение със същия през 2019 г., пропуснатите приходи са за около половин милион лева месечно само от продажба на превозни документи, пише в доклада. Вносители са общинските съветници и председатели на комисии в СОС- Николай Стойнев на Икономика и собственост , Карлос Контрера на Транспорт и туризъм и Георги Георгиев на Финанси и бюджет.

За затрудненото финнасова състояние на ЦГМ доведе и промяна на разписанията на градския транспорт, той се движеше със зимно, за да има превозни средства по-често и да няма струпване на пътници.

Комплексни са причините, които доведоха до промяна на Икономическата рамка на транспортната задача, а дружеството има разплащания за реализиран пробег през периода на епиемия от коронавирус.

През април т. г. ЦГМ е реализирало продажби за 4,061 млн. лв., което е двойно по-малко от заложените 8,4 млн. лв. в транспортната задача. През май обаче разликата между реализация и задача е само около 1 млн. лв.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС отложи промените в "синята" и "зелена" зони в София...

Разглеждането на доклада  за разширяване на зоните за платено паркиране в София бе отложено на заседанието на днешн...

Прочети още keyboard_arrow_right