Жертва на домашно насилие: "Правна клиника" на Столична община реално ми помогна

Жертва на домашно насилие: "Правна клиника" на Столична община реално ми по

Снимка: Столица.bg

Битата от съпруга си жена в е на сигурно място и има ограничителна заповед

Отлично работи "Правна клиника" на Столична община, която е в подкрепа на жертви на домашно насилие, и реално ми помогнаха. Тази оценка дава жена, пострадала от мъжа, с който живее на семейни начала, седмица преди Великден.

Тя е потърсила помощ от Анимус и се възползва от безплатната консултация и подкрепа на адвокатите  от "Правна клиника". Разбира се, първо се обадих в полицията, разказа жената пред Столица.bg. Тя е напуснала общото им жилище и вече е на сигурно място, както и има временна ограничителна заповед.

Мярката "Не си сама!" се изпълнява от Столична община и беше открито, и второ в столицата "Защитено жилище", в което могат да отседнат жени от цяла България. Идеята за създаването на "Правна клиника" и приетите мерки за защита на жертви от домашно насилие бе на председателят на СОС Георги Георгиев.

"Изпълняваме поредна общинска мярка за борба с домашното насилие. Обръщайте се към Фондация "Анимус" и МВР при необходимост от защита, общината предлага безплатна адвокатска помощ срещу насилниците и още едно ново безплатно защитено жилище за настаняване на пострадали жени и деца.", препоръчва Георгиев, доктор по право и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски".

"Над 100 жени, работещи в различни общински дружества, през изминалите три седмици участваха в обученията за превенция на домашно насилие "Бъди добрият герой в нечия истори", които организираме със страхотните дами, посветили се на каузата: Мария Касимова-Моасе, Елена Генова и Даниела Груева. Лекторите обучават нашите колежки от Столичен Автотранспорт, Топлофикация София и Столичен Електротранспорт на първа помощ при домашно насилие - как може да помогнете на човек, който е засегнат от домашно насилие, към кого да се обърне и каква помощ може да получи.", съобщи председателят на СОС.

Самият той е присъствал на две от обученията, с което показал своята лична и служебна ангажираност пред дамите от общинските компании.

"Напомних им, че не са сами. Че домашното насилие не е личен или семеен проблем на пострадалите. Че дори и те самите да нямат такъв проблем у дома, могат да разкажат на свои близки и приятелки за възможностите за защита, както и да им вдъхнат кураж.
Няма да се уморя да повтарям, че никой няма право да посяга на друго човешко същество и ние трябва да сме непримирими с проявите на насилие, за да спасим страдащите от това недопустимо явление в XXI век", споделя тревогата си Георги Георгиев.

Изцяло безплатно и ефективно вече работи Правна клиника - първата в страната програма за безплатна адвокатска помощ и консултации. От август 2022 г. досега подкрепа са получили над 73 жени. А второто общинско защитено жилище, в което се настаняват жертви, обикновенно жени с децата им, на домашно насилие съвместно с Фондация Асоциация Анимус, също е напълно безплатно, при осигурени с решение на общинския съвет разноски за престой до 6 месеца.

"Преди месеци с Фондация "Деметра" и Фондация Анимус сключихме договори с общинските болници, за да се обучават лекарите, които при преглед установят следи от насилие - как да окуражат и подпомогнат пострадалите да потърсят защита по нашите програми. За съжаление като общество имаме много големи проблеми все още и от всички нас зависи да вдъхваме кураж на тормозените и да сигнализираме веднага при прояви на насилие над жени и деца", допълни Георгиев.

Той благодари и на екипите на Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation , Фондация"Деметра", EMPROVE и още много други, които вършат непосилна работа, за да осигуряват защита и подкрепа. "От тях научих много за проблемите и с повечето от тях вече сме изготвили и прилагаме решения за територията на София, за което им благодаря. Имаме обаче още много работа. Всички ние, гражданите, а не само институциите", казва председателят СОС и е категоричен: Нито една повече!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

С шумен протест граждани поискаха оставката на зам. кмета Илиян П......

Протестното автошествие под надслов "Стоп на беззаконието по пътищата" стигна до сградата на Столична община. С клаксони...

Прочети още keyboard_arrow_right