Новините в София: Най-важното за деня 15 октомври, 2020 г.

Новините в София: Най-важното за деня 15 октомври, 2020 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 15 октомври 2020 г.

"Зелен пояс" стартира със засаждането на 30 дръвчета в столичното 42 ОУ "Хаджи Димитър" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Зелена и висока стена от дръвчета ще си има след около 5 години столичното 42 Основно училище "Хаджи Димитър" в район Подуяне на Столична община. Там днес бяха засадени 30 дръвчета, които са по цялото продължение на оградата на училищния двор. Петметровите ясени и чинари ще предпазват децата, които играят навън да не дишат вредните емсии от автомобилния трафик.
Първото дръвче днес засади кметът на София Йорданка Фандъкова и директора на "Хаджи Димитър" Фиданка Лазарова със сръчната подкрепа на малчугани от първи клас. Същото направи и кметът на район Подуяне Ева Митова, зам.-кметът по екология Десислава Билева и директорът на "Зелени Системи" Димитър Данчев.

За шофьорите в София: Разширяват "зелената" зона в "Яворов" и "Иван Вазов"

На две места в София ще има разширяване на "зелената зона" за платено паркиране. Става дума за горната част на квартал "Яворов" и в зоната около пазара "Иван Вазов". Това съобщи в социалната мрежа председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Около това предложоение са се обединили общинските съветници на ГЕРБ-СДС, Демократична България и „Патриоти за София“.
Герджиков е свикал срещата на представители на всички политически сили в парламента на столицата заради различните доклади по темата, която предизвика бурни спорове в комисии.

Още по-засилени проверки за маски и дезинфекция в столичните магазини

Проверките за носене на маски и дезинфекция в столицата ще бъдат още по-засилени. На много места проверяващите установяват неспазване на мерките за дистанция, дезинфекция и употреба на лични предпазни средства, в т. ч. в търговски обекти. Контролните органи ще бъдат от екипи на Здравната инспекция, полицията и Столична община.
Това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов след среща с представител на СРЗИ и ръководствата на големите търговски вериги за хранителни стоки в София. Всички заинтересовани страни обсъдиха спазването на всички мерки срещу разпространението на COVID-19.

Отиде си бившият финансов министър проф. Христина Вучева

Почина проф. Христина Вучева. Тя е български икономист, заместник министър председател и финансов министър на България 1994-95 г. / служебното правителство на Ренета Инджова/. За кончината съобщиха от семейството на проф. Вучева. Тя си отиде на 83 години.
"До последния си дъх проф. Христина Вучева беше един от най-силните гласове в защита на правовата държава и моралните принципи на държавно управление. Любящ родител, верен приятел и обществен активист до последния си дъх, тя помагаше на всички ни да бъдем по-добри. Ще липсва", се казва в съобщението на сем. Вучеви.

Кои са най-предпочитаните бар и ресторант в София

Ако някога сте се чудили кои са най-предпочитаните заведения в столицата то днес вече има отговор. Това е Oscar club, който получи наградата на Националния Борд по Туризъм в категорията "Най-предпочитан бар в София за 2020".
Браншовата организация организира дискусия "Туризъм в условията на COVID-19" в новооткрития петзвезден хотел "Хаят" в центъра на София. "Ниагара" получи приза за "Най-предпочитан ресторант за 2020".

Смях: ЦГМ вдигна ЦГМ `(СНИМКИ)

Паяк вдигна скобарка и вся смут и смях по улиците на София. И двата автомобила са на контролиращото звено на Столична община - Центъра за градска мобилност, видя Столица.bg
Обикновенно паякът вдига неправилно паркирали автомобили и пречещи на движението и то по сигнал на граждани, а скобарките са с по двама "лоши", които слагат скоби за по 30 лв. за неплащане в зелена и синя зона.
Гледката "Паяк носи скобарка" предизвика голямо удовлетворение за всички, които днес са одрусани по 30 лв., като например шофьорът на лек автомобил на ул. Московска до Факултета по журналистика, около 11 часа.

Поредният залесителен сезон в Новата гора на София тръгва на 24 октомври

Любимият проект на столичани- Новата гора на София кани млади и стари за началото на поредния залесителен сезон. Денят е 24 октомври, часът 11. Информацията съобщиха от "Зелени решения за София" в социалната мрежа.
"Както винаги – дръвчетата, лопатите и ръкавиците ще са от нас, а ентусиазмът за засаждане – от вас!
Очакваме ви, защото чистият въздух зависи от всеки един от нас!", казват във Фейсбук от "Зелени решения за София".

Две нови детски градини ще се построят в "Подуяне"

Две нови детски градини ще се посторят в район "Подуяне", съобщи кметът Ева Митова. Те ще бъдат на терени на ул. "Арчарица" и ул. "Скакля".
В района също има сериозен недостиг на места за градини и особено за ясли. Регулацията на двата терена ще влезе заедно с ПУП-а на "Хаджи Димитър" за приемане.
В момента в "Подуяне" се изгражда разширение на 177 детска градина "Лютиче", в която ще има още 4 нови групи. С две групи се разширавя и 20 детска градина "Жасминов парк".

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 26 април 2024 г....

Времето на 26 април 2024г.: В петък ще е значително по-топло и с повече слънчеви часове. В следобедните часове в планин...

Прочети още keyboard_arrow_right