Новините в София: Най-важното за деня 25 юни, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 25 юни 2019 г.

30 училища в София може да намалят паралелките за първокласници

30 училища на територията на столицата вероятно ще намалят броя на планираните паралелки за първокласници. Причината за това е, че в тях са останали над 22 свободни места, необходими за формирането на един клас, съобщава вестник Сега.
Финалните данни за това колко паралелки ще бъдат закрити ще станат ясни малко преди 15 септември. В момента най-много свободни места има в 16-о средно училище е "Райко Жинзифов" в кв. "Надежда" общо 46. С по близо 40 свободни места са 78-о средно училище "Христо Смирненски" в Банкя и в 69-о средно училище "Д. Маринов" в Искър. Свободни места има и в 140-о училище "Иван Богоров" във "Връбница" 33 места, 27-о средно училище "Г. Караславов" в "Люлин" 37 места, 144-то "Народни будители" в "Младост" с 39 и др.

Арестуваха изнасилвач, укривал се цяла година

Полицаи от Областната дирекция на МВР в София и служители на сектор "Издирване" към главната дирекция "Национална полиция" заловиха издирвано повече година лице. След предварително планирани действия, органите реда са провели спецоперация в град Елин Пелин, съобщава МВР. Той е на 42-годишен криминално проявен. От полицията го издирват от 14 юни 2018 година.
Обявен е за издирване заради влязла в сила присъда "лишаване от свобода" заради изнасилване. Мъжът е закаран в затвора в Елин Пелин. Уведомена е и районната прокуратура града.

Военен имот в центъра на София се превърна в хотел

Военен имот в центъра на столицата стана хотел. Той се намира на ул. „6-ти септември” и от доста години не се е използвал. През 2010 г. търгът за използване на имота е спечелен от частна фирма. От тогава обаче сградата е необитаема, до преди няколко месеца. След основен ремонт на мястото се появи луксозен четиризвезден хотел, съобщава fakti.bg.
Справка в туристическите сайтове показва, че той е отворил на 24 януари 2019 г. Според архивите на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, през изминалата година се е провел търг. След което под наем са дадени три етажа от сградата с обща площ 1044 кв.м включващи сутерен, партер и етаж от сградата. Договора е сключен за срок от 10 години.

Анкета на Столица.bg: Да се построи нов стадион на Армията в границите на сегашния

Да се направи нов стадион на Българска армия в сега съществуващите граници в Борисовата градина. Това сочат резултатите от анкетата на Столица.bg - Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина? От над 1020 гласували. 89% от участниците отговарят, че проектът им харесва, но трябва да има нов стадион на Армията.
Според проекта на арх. Атанас Ковачев там може да се направи ремонт или реконструкция, която включва премахване на пистата и покриване на трибуните. Собственикът на ЦСКА вече има 3 варианта на проект за нов стадион, като в единия се предвижда подземен паркинг за 3000 места. Идеята за нов стадион се подкрепя и от спортния министър Красен Кралев.
Като цяло предложеният ПУП се одобрява от гражданите, защото запазва Борисовата градина от строителство. Но, разбира се, че има много мнения и становица за промени на конкретни обекти и детайли в устройството на Борисовата градина. 5% от гласувалите харесват проекта, тъй като е щадящ за зеленината и растителността. Други 13% не одобряват строежа на нови паркинги, в момента имало къде да се спират автомобилите.
2% от участниците в анкетата харесват ПУП-а, но искат да се премахнат Маймунарника, Веселото село и автокъща Капитолия, която е в съдебен процес със Софийски имоти. На първа инстанция общинското дружество спечели спора. 3% от столичани искат да се възстановят емблематичната къпалня Мария Луиза и Летния театър и да се ползват. Засега обаче това е невъзможно, тъй като и двата имота са апортирани в частно дружество.

Актьори излязоха по халати в защита на Централната баня в София

Актьори излязоха по халати в защита на Централната софийска минерална баня. Близо година след граждански протести съдбата ѝ все още не е ясна. Артистите се събраха пред нея облечени само по халати и заснеха специално видео.
Банята е построена преди повече от век. През 1986 г. тя спира да работи по предназначението си. Към момента част от нея се използва за Музей на София, а останалата част е необитаема, съобщава bTV. „Всички ние имаме нужда от релакс и нуждата да успокоим нервите си, а банята и минералната вода помагат много за това. Ние искаме тази сграда да остане баня, защото музей може да има навсякъде, но не и термален център”, сподели актрисата Ева Тепавичарова. Инициативата се организира от гражданския комитет „Термално-нормално”. Ивайло Захариев от комитета каза, че възстановяването на банята е залегнало в абсолютно всички стратегии на Столичната община. Той допълни още, че там има 12 литра в секунда минерална вода или общо над един милион, която изхвърляме.

Комплекс за 300 милиона строи около София немска компания

Нов комплекс в покрайнините на София ще строи германската компания "Линднер". Инвестицията е за 300 милиона лева и се нарича "Резиденшъл парк Лозен", съобщи money.bg. Първата копка бе направена днес. "Линднер" са създатели на Бизнес парка в квартал "Младост".
В първата фаза на новия проект ще бъдат изградени 136 ĸъщи, paзпoлoжeни нa 55 дeĸapa. В тях ще бъдат вложени oбщo 80 милиoнa лeвa.
Според специалистите от компанията 90% oт имoтитe в пъpвия eтaп ca вeчe дoгoвopeни. Цените са мeждy 200 и 700 xиляди eвpo. Oчaĸвaниятa нa "Линднер" ca cлeд ĸpaя нa "Резиденшъл парк Лозен" дa бъдaт инвecтиpaни oбщo 300 милиoнa лeвa.

Мъж обра жена в "Красна поляна"

Полицията задържа мъж на 34 години, който е обрал жена в квартал "Красна поляна" в столицата. На 3 юни потърпевшата е подала сигнал, че е била нападната от непознат във входа на кооперацията, където живее. Със сила той успял да издърпа от врата ѝ златен синджир, съобщиха от МВР.
Служители на Шесто РУ и техни колеги от сектор „Грабежи“ - СДВР установили и задържали извършителя- оказал се криминално проявен.
На мъжа е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Актьори и певци заедно срещу дрогата в парк "Заимов"

Актьори и певци ще застанат рамо до рамо в концерт срещу дрогата в парк "Заимов". Проявата е утре от 17 часа. И се организира от Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София с подкрепата на Общински съвет по наркотични вещества към Столична община. Рамо дават и от Министерство на здравеопазването. Концертът „Изкуството като алтернатива” е насочен към младежите на София. Той отбелязва 26 юни- той е международен ден за борба със злоупотребата и трафика на наркотици.
Водещ ще бъде актьорът Ивайло Захариев.Той ще представи изпълнители, подкрепящи каузата - Йоанна Драгнева, Танцов състав от Испанската гимназия, Ивея,Свилен, Радина Славова, Deep zone project, Ева, Хchange, Спални места, Mostly harmless, Bright Sight, Атила, DJ Акаша, Жлъч и др.

"Младост" и "Дървеница" без топла вода през юли

Заради профилактика и необходими ремонтни дейности част от столицата ще бъде без топла вода през по-голяма част от месец юли, съобщават от "Топлофикация София" ЕАД.

Още интересни новини от утрешния 26 юни може да намерите - ТУК

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 26 април 2024 г....

Времето на 26 април 2024г.: В петък ще е значително по-топло и с повече слънчеви часове. В следобедните часове в планин...

Прочети още keyboard_arrow_right