Новините в София: Най-важното за деня 29 май, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 29 май 2019 г.

Столична община глобява изпълнителя на "Графа" със 109 000 лв. и 35 000 лв. проектанта

Финализирането на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Гарибалди", както и ул. "Солунска" и градинката на "Седмочислениците" донесе солидни санкции на проектант, изпълнител и сторителен надзор. Както се казва, всички по реда си, като участници в целия процес на изпълнение на т. нар. реконструкция на Зона 2, си понесоха отговорността.
Общо стойността на целия проект е около 24 млн. лв., като само вторият етап е над 8 млн. лв. На изпълнителя - Джи Пи Груп е наложена санкция от 109 000 лв. за некачествено изпълнение, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти на площад "Славейков".
Въпреки че до вчера трябваше да се отстранят забележките и дефектите по проблемните участъци, работниците не успяха. Все още има разминаване на диагонали, лошо фугиране, различна големина на фуги, разместени плочки, некачествено затревяване и др. По искане на столичния кмет е трябвало да се направи корекция на площад "Гарибалди" и да се поставят тактилни ленти за хората с увредено зрение. Такива обаче няма.

Монтираха пейката със Славейкови на едноименния площад (ВИДЕО и СНИМКИ)

Пейката с баща и син Славекови отново е на мястото си на едноименния площад в центъра на София. Монтажът на композицията бе днес и събра десетки граждани, общински съветници, кмета на София Йорданка Фандъкова, известни личности и журналисти. Статуята бе реставрирана от арх. Станислав Константинов. Творбата е дело на него и дългогодишния му приятел Георги Чапкънов - Чапа.
Пейката бе свалена и отбелязано къде да се монтира. 8-сантиметровия гранит бе разпробит и Славейкови отново здраво "седнаха" на площада. Новото е, че пред тях бе поставена сянката им, изработена от месинг. Арх. Константинов е предвидил, всеки който седне до Славейкови, сянката му да се приобщи към тази на баща и син.

Премиерът нареди: Започвайте строежа на Околовръстното до "Цариградско шосе"

Строежът на последните 6 километра от Южната дъга на "Околовръстния път" до "Цариградско шосе" започва в най-скоро време. Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет. Лично премиерът Борисов нареди да бъде даден старта на строителните дейности. Той подчерта,че стаховитата тапа, която има от "Младост" до "Тракия" трябва да се премахне незабавно,съобщи economic.bg.
В района на "Цариградско" имаше жалби от страна на собственици на терените и те задържаха началото на процеса. Днес ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост не бе прието от Народното събрание и вече изкопните дейности може да почнат.
Победителят в търга за направата на Южната дъга е „ГБС – Инфраструктурно строителство“ с оферта от 119 млн. лв. Срокът за строителните дейности е 910 дни.

Затвориха 20 басейна в София заради превишени дезинфектанти
20 басейна на територията на столицата са затворени от Регионалната здравна инспекция за година и половина. От тях 19 са били закрити и един е бил открит, съобщават от РЗИ. В публичният регистър тази година са вписани общо 178 басейна намиращи се в София. Те вече са обект на проверка от здравната инспекция. Затворените басейни временно тази година са два, а причината за това са санитарни нарушения.
В тях са открити повишени норми на дезинфектанти във водата. По същата причина през 2018 са затворени 18, като веднага след като хигиената е възстановена те са отворени отново. По-големите стойности на дезинфектанти не могат да причинят сериозни здравословни проблеми на човек но могат да доведат до зачервяване на кожата и очите.

Представят новия устройствен план за Борисовата градина

Новия устройствен план на Борисовата градина ще бъде представен пред гражданите на 5 юни. Проекта ще бъде показан в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в аудитория 230.
Той ще бъде на разположение на всички заинтересовани и в сградата администрацията на район ''Средец'', а също и онлайн на сайта на общината. След като бъде представен, всеки ще може да изкаже своите писмени мнения, становища или предложения до 19 юни онлайн на kr.yarichkov@sredec-sofia.org. След тази датата предложения няма да се разглеждат. На 26 юни ще бъде проведена и заключителна дискусия отново в УСАГ.

Предприемат извънредни мерки срещу кърлежите в София

Извънредни мерки предприемат от Столична община и РЗИ срещу бума на кръжели в града. Само преди дни лекари извадиха над 50 от главата на дете играло в Южния парк. Обработването на зелените площи се извършва два пъти годишно през месеците април и септември. Поради огромната популация на акарите тази година ще бъде направена извънредна дезинфекция.
Хората е добре да избягват неокосените площи и да носят дълги и по-възможност бели дрехи. Децата не трябва да се пускат да играят във високи треви и храсти, като след всяка разходка е добре да се проверяват за кърлежи по главата и тялото. Цветелина Илиева от РЗИ разясни в студиото на Bulgaria on air, че вредителите винаги намират обработките на открито и е трудно да има 100% ефективно, както би станало в затворено пространство.

БМВ се вряза в пешеходна зона на "Ботевградско шосе" (СНИМКИ)

Автомобил с мака БМВ се вряза в пешеходната зона до светофар на,,Ботевградско шосе“ след бензиностанция ОМВ, алармираха граждани в социалните мрежи. Колата е нанесла значителни щети на предпазната ограда на булеварда.
Автомобилът е сериозно пострадал в предната си част. Все още не са ясни причините за катастрофата. По първоначална информация няма пострадали хора. На място все още няма екипи на полицията. Движението в района е затруднено.

Опасна козирка застрашава чакащите автобус на бул. Евлоги и Христо Георгиеви (СНИМКИ)

Опасна козирка застрашава жителите и гостите на столицата. Тя се намира на бул. Евлоги и Христо Георгиеви 73 до автобусната спирка. За опасността съобщи гражданин в платформата Helpbook.info.
Козирката и самата сграда се руши от много време, като мерки изобщо не се взимат. Опасността е сериозна тъй като там всеки ден голям брой хора чакат автобус.
Според граждани при един по-силен дъжд елемента от сградата ще падне върху главите на хората. По закон собствениците са длъжни да поддържат имотите си. За съжаление обаче това не винаги се случва и ставаме свидетели на падащи отломки от редица сгради и дори инциденти. Подалите сигнала очакват да бъде направено предписание на собствениците на въпросната сграда и да се вземат мерки за укрепването или премахването на козирката.

КЕВР предложи увеличение на цената на тока в София с 3.46 %

Увеличение на цената на тока за абонатите в столицата с 3.46% са предложили от КЕВР в доклада си. Той е направен на базата на постъпилите искания от трите ЕРП-та в страната.
Новата цената трябва да влезе в сила от 1 юли, но само, ако бъде одобрена на обществено обсъждане на открито заседание в края на юни.
По-рано този месец председателят на КЕВР обяви, че поскъпване ще има и ще бъде в рамките на годишната инфлация – около 3%. Вчера от комисията поискаха увеличение и на цената на парното и топлата вода в столицата с 4.3 % също от 1 юли.

Още интересни събития от утрешния ден може да намерите- ТУК

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 3 май 2024 г....

Времето на 3 май 2024 г. Облачно, дъждовно и по-студено от вчера ще е времето в София днес. Сутринта термометрите ще по...

Прочети още keyboard_arrow_right