Новините в София: Най-важното за деня 30 ноември 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 30 ноември 2023 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 30 ноември.

Трамвай излезе от релсите на столичната "Алабин"

Мотрисата е излязла от релсите около 19 часа, но няма пострадали пътници и минаващи хора. Към момента не са ясни причините. На това място не за първи път стават такива инциденти. Там трамвай дерайлират, коментират членове на фейсбук групата.

Борис Бонев: Столична община е дала 17 млн. лв. на 19 фирми за поддръжка на зелената система

"Това е „детелината“ на бул. „Цариградско шосе“ при алея „Яворов“. Всеки един цвят (виж снимката) показва различен договор и различна фирма, която се грижи за зелената система. Това е хаосът – 19 фирми и договори има за поддръжка на зелената система на София с различни правила, санкции и форми на контрол. Това е само част от хаоса, който разкриваме. Директори на фирми се оказаха в отпуск. Липсва техника. Договорено, че фирма трябва да има две вишки и пет електрически триона, но вишките ги няма“, соъбщи общинсикят съветник, каниддат на ПП-ДБ,Спаси София за председател на СОС. Освен общинското дружество Зелена система, Столична община има и ОП "Паркове и градини".

46 станаха бебетата инвитро на Столична община

Момиченце е 46-ото бебе, родено след участие на родителите в Програмата на Столична община за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, съобщиха от Московска 33. Ема е с мерки 3020 гр и 49 см. Тя се появи след повече от 5 години борба на семейството да има своя рожба.

За третия път СОС не избра председател

За трети пореден път Столичният общински съвет не успя да избере председател. На балотажа днес гласуваха 40 общински съветници. Недействителните бюлетини бяха 25. Кандидатът на БСП Диана Тонова получи 8 гласа, а номинираният от „Възраждане“ Красимир Гълъбов – 7. Следващото заседание на местния парламент в София ще бъде на 7 декември. До втори тур се стигна, след като по-рано днес в гласуването се включиха 45 общински съветници, като недействителните бюлетини бяха 27. Тонова събва 7 гласа, толкова имаше и Гълъбов, а представителят на ИТН Пламен Данаилов получи 4 гласа. 

Васил Терзиев: Ако не се избере председател на СОС, градът ще плати висока цена

„Ще видим след малко на гласуването, има ли договорки. Досега са ни обвинявали във всички възможни договорки, но все още няма избран председател на СОС. Ако имаше договорки, това вече нямаше да е тема“, заяви кметът на София. Според него не са толкова много възможните варианти за избор на председател на софийския парламент. „Или всички се организират без нас и избират председател, или ние с ГЕРБ, или ние с БСП. Ще продължим разговорите и ще намерим вариант. Много неща зависят от Общинския съвет и градът ще плати висока цена, ако не намерим решение“, каза Терзиев. Той отказа да коментира дали ПП-ДБ-СС ще издигнат друга номинация за председател на СОС, тъй като иска първо са види резултатите от гласуването.

Столичният Лозенец си има нова река - ул. Чавдар Мутафов, водата залива блокове и трафопост

Така беше и тази сутрин. В близост до обилния "извор" има ново строителсто. А "реката", тръгваща от ул. Чавдар Мутафов стига до новопосторената отсечка на третия градския ринг - "Филип Кутев". И това е от неделя, когато бе обилният снеговалеж. Хората звъняли в Софийска вода, а от там заявили, че шахтата не е тяхна и ги препратили към друг оператор. "Блоковете ни се наводняват, трафопоста сщо, спира токът, стоим на студено. Проблемйт е отдавна, водата идва от Витоша и се вижда, че е мръсна и фекална", казаха пострадалите жители около ул. Чавдар Мутафов. "Реката" стига до новият "Филип Кутев" - по четири ленти в платно, и скоро ще се налага нов ремонт, предупреждават хората.

Столична община: Кметът на София Васил Терзиев назначи нови зам.-кметовете

Никола Барбутов е работил в частния сектор. Първата компания, която създава е StairsLAB. Той е автор и управител на иновативната платформа В2В за посредничество, в която индустриални и производствени компании в Източна Европа пласират продуктите и услугите на нови пазари в Западна Европа. Никола Барбутов е създател на БарДИ Груп, която развива дейност на територията на 20 държави. Заместник-кмет в направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ е Яна Генова. Яна Генова е магистър по „История и теория на културата“ от СУ „Св. Климент Охридски“, има и европейска диплома по мениджмънт на културата от Marcel Hicter Foundation - Brussels, Бeлгия. Генова е била директор на фондация „Следваща страница“ и президент на борда на Reseau europeen des centres internationaux de traducteurs litteraires (RECIT) - Арл, Фpaнция. Яна Генова е съосновател и член на управителния съвет на фондация "Гутенберг 3.0. Работила е като част от екипа на Асоциацията за развитие на София и е била съветник на министъра на културата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 6 май 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 6 май. Митничари на Калотина иззеха 24 5...

Прочети още keyboard_arrow_right