Новините в София: Най-важното за деня 4 юни, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 4 юни 2019 г.

С три пъти е скочил броят на ухапаните от кърлежи в столицата

С три пъти е нараснал броят на ухапаните от кърлежи в София. Причините за това, са биологични процеси и слаби мерки за превенция. Специалисти предупреждават, че се очаква нарастване на пострадалите, покрай Черешова задушница, а причината е липсата на превенция в гробищните паркове, съобщава вестник 24 часа.
Много голям е броят на акарите в парковете и междублоковите пространства. В момента огромните треви и храсти, както и мокрото и топло време са перфектното условие за увеличаване на популацията им. Средно между 70 и 80 човека на ден носят кърлежи за изследване в националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му проф. Тодор Кантарджиев. Освен лаймска болест, кръвосмучещите пренасят и други инфекции като ерлихиоза, анаплазмоза и марсилска треска.
От тях се заразяват само от 1 до 3% от ухапаните. В София един от районните кметове е получил акт за неизпълнение на предписанията за пръскане. От здравната инспекция обаче не казват кой е този район. Тази година пръсканията са започнали на време през април в 24 от 25-те района на града.

Йорданка Фандъкова: Ще подкрепя публично-частно партньорство за строителство на паркинги

Кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила на районните кметове да търсят терени за изграждането на паркинги. Това сподели тя пред журналисти днес в кв. Мусагеница. Един от сериозните проблеми с паркирането е в район Студентски. Автомобилите масово спират върху зелени площи.
За да опази зеленината кметът Димитър Дилчев се принуди да поставя огромни каменни блокове. Засега ефектът не е 100-процентов, но дава резултат. През лятото, когато има по-малко хора ще заградим тревните площи на още 2 - 3 блока и постепенно ще се справим с проблема, зарече се Димитър Дилчев.
Очаквам от районните кметове предложения за терени за изграждането на наземни паркинги. Също така Столичен инспекторат да продължава да упражнява контрол за паркирането, за да опазим зелените площи в столицата, коментира столичният кмет. Тя заяви, че би подкрепила процедура за публично-частно партньорство за изграждане на паркинги, както и финансово.

Още 3 кампуса може да има в Студентски град

Най-малко още 3 кампуса могат да се обособят в Студентски град, след като вече е на път да се реализира първият такъв, обяви районният кмет на Студентски Димитър Дилчев. Терените съществуват, но на места имало частна собственост и именно това засега бавело процеса. Новият кампус, за който вече има избран проект ще е разположен на площ от 27 декара и ще има 4 студентски общежития - 3 на Техническия университет и едно на Минно-геоложкия.
Живеещите в него студенти ще имат нови алеи, озеленяване, осветление , търговска зона и други удобства. Най-.важното е, че ще има пропусквателен режим и ще се реши проблемът с паркирането, който от години тормози целия Студентски град. В кампуса е предвиден двуетажен паркинг за 140 автомобила, обясни Дилчев.

5 коли, пометени от автобус 204, няма пострадали

Автобус, движещ се по линия 204 удари 5 автомобила на ул. "Дойран" в кв. Хиподрума, район Красно село. За щастие няма пострадали хора, съобщи Нова телевизия. По предварителна информация леките коли са чакали на червен светофар на ул. "Дойран". Инцидентът е станал на кръстовището до 36-о училище "Максим Горки".
Линията 204, която е от жк Дружба 2 до пазара в Борово се обслужва от частен оператор. На мястото има екип на Пътна полиция - СДВР и се правят огледи, за да се установи причината за инцидента. Щетите по автобуса са съвсем леки - само отпред в дясно. Леките коли обаче са доста посмачкани.

Искат обезопасяване на пешеходната пътека на която загина 15-годишно момче

Живеещите в ж.к. Лагера и Хиподрума искат спешно обезопасяване на пешеходната пътека на която загина 15-годишно момче. Хората днес внесоха подписка в Столичната община. Тежкият инцидент стана в петък вечерта на пешеходна пътека на булевард "Цар Борис III".
Гражданите настояват пътеката да бъде повдигната и да бъде удължен зеленият сигнал на светофара. Също искат и сериозно намаление на скоростта в този район, съобщава bTV. В подписката до общината са се подписали над 1200 души, сред тях е и майката на загиналото дете.
За последния месец на това място са станали най-малко три тежки катастрофи. Всеки ден на въпросния светофар пресичат хора и се питат дали ще стигнат живи до другата страна. Много от колите преминават с висока скорост на червен светофар, а вечер става много страшно, коментира майката на загиналият в петък Никола.

Масови проверки в София за разделното събиране на боклук

Масови проверки за разделно събиране на боклука стартираха в столицата. Акцията е на Столичен инспекторат, а глобите са от 50 до 700 лв. Проверките на инспекторите са изненадващи и стартираха на 27 май.
Те следят къде и как хората и фирмите изхвърлят боклука си. Сериозен проблем в столицата е липсата на жълти, сини и зелени контейнери. Причина за това са постоянните вандалски прояви върху тях от страна на граждани. Съдовете за смет постоянно биват подпалвани и изпотрошавани. Голям част от гражданите пък изхвърлят пълни пликове с всякакви боклуци в тях.

В "Пирогов" приеха момче, бито в училище

11-годишно момче, пострадало след бой в училищен двор, е настанено в "Пирогов". Инцидентът е станал в село Джурово, област София. Пострадалият е бил в безсъзнание, когато от Спешна помощ са пристигнали на адреса.
Момчето е с контузии по главата и корема, съобщава Нова телевизия.

Записват 10 500 първокласници в София

Започва приемът на бъдещите 10 500 първокласници в София. Първото класиране бе изнесено вчера следобед. А от днес до четвъртък родителите на приетите децата ще имат възможност да ги запишат в желаното училище.
На 6-ти юни се очаква да бъде обявено и второто класиране. И тогава в случаите, в които няколко деца са с еднакви точки, ще се тегли жребий. Тази година кандидатстването премина без опашки и нерви.

Загоряла храна вдигна на крак пожарната в София

Столичната пожарна бе вдигната на крак преди минути заради пушек идващ от сграда на бул. "Мария Луиза" 125. На място веднага са изпратени два екипа на пожарната и полицията.
При достигане до пушещия апартамент се оказало,че пожар няма, а възрастна жена е забравила храна на печката която е загоряла, съобщиха пред Столица.bg от МВР .
Съседи обаче се уплашели от дима и миризмата се обадили на телефон 112. Няма пострадали и нанесени щети. Единствено се е получило задимяване в района.

Още интересни събития от утрешния  5 юни  може да намерите - ТУК

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 25 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 25 април. Благовест Георгиев остава неза...

Прочети още keyboard_arrow_right