Новините в София: Най-важното за деня 6 май, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 6 май 2019 г.


Папа Франциск отправи молитва за мир от сърцето на София

В последния ден от апостолическото си пътуване в България папа Франциск произнесе молитва за мир на столичния площад "Независимост". Около него на сцената имаше представители на различни вероизповедания-арменци, мюсюлмани, католици, протестанти и евреи. Нямаше лица от Синода. Над 1000 човека дойдоха на площада, за да чуят думите на папа Франциск. На площада бяха премиерът Борисов,кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Томислав Дончев, външният министър Екатерина Захариева, министри и депутати.

Папа Франциск посети бежанския център във. „Враждебна“

Светия отец посети бежанския център в столичния кв. „Враждебна“. Той се срещна с настанените там семейства с деца, а също и със служителите в центъра. Семействата поздравиха папата със специално приветствено слово, а децата изпълниха български детски песни за буквите и за пролетта, съобщава БНТ.

Започна парадът на военна техника на пл. „Александър I Батенберг”

С възгласи „Ура“ на пл. „Александър I Батенберг” бяха посрещнати знамената светини на Българската армия. Посрещнат бе и командващият парада ген-майор Иван Лалов, а след това президентът Румен Радев поздрави българските военнослужещи с Деня на храбростта и празника на Българската армия. Голям брой граждани с български знамена в ръка са се събрали на площада, за проследят начолото на парада. По традиция във военния парад ще се включат формированията от учебни самолети "Пилатус", военно транспортният самолет "Спартан". Тази година МиГ-24, който по традиция носи българския флаг, не е в изправност. За това националният флаг няма да прелети над София. За първи път парада ще бъде воден от военновъздушната бойна машина Ми-17. В него участват и над 1000 военнослужещи.

Полицай от моторизираната група „Сигма” катастрофира в „Дружба''

Полицейски служител от моторизираната група „Сигма” катастрофира в столичния квартал „Дружба''. Инцидента е станал на кръстовището на булевард „Христофор Колумб” и улица „ проф Цветан Лазаров”. Мотористът е бил засечен от лек автомобил съобщават очевидци в социалните мрежи. На място веднага са изпратени линейка и полицески екип. Няма данни за пострадали. Движението в района е затруденно и се осъществява в една лента.

Кола пламна на бул."Александър Малинов"

Лек автомобил пламна на в движение на бул."Александър Малинов" в столичния квартал Младост. Инцидентът е станал на до автобусната спирка на блок 222, съобщават очевидци в социалната мрежа. На място веднага е изпратен екип на пожарната, които е загасил горящията кола. При инцидента за щастие няма пострадали. Нанесени са сериозни материални щети на автомобила.

Катастрофа блокира "Хемус"

Тежка катастрофа е станала на магистрала "Хемус" при 13 км посока Варна. Заради инцидента движението в района е ограничено и се осъществя само в активната лента, съобщават от АПИ. На място веднага са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. Все още не ясно каква точно е катастрофа. Към момента няма информация за пострадали. Движението в района се регулира от пътна полиция. От там молят шофьорите да карат със съобразена скорост спазвайки ограниченията.

1000 военни и над 50 машини ще преминат през центъра на София

1000 военни и над 50 машини ще преминат през центъра на София, по повод Деня на храбростта и Българската армия. Ще бъдат показани танкове, бронетранспортьори, гаубици и колекционерски ретро машини от Втората световна война. Парадът ще се проведе около храм-паметника "Александър Невски". За децата ще има специално паркирана техника, в която те ще могат да влязат. Кулминацията на празника ще бъде с демонстрацията на авиацията. Тя обаче ще се състои само като ако няма гръмотевични бури. Очаква се парадът в небето да бъде поведен от хеликоптер Ми-24. От Столична община призовават желаещите да посетят парада да не чакат последния момент.


Ремонтират три детски площадки в район “Подуяне”

Основен ремонт предстои на три детски площадки в район “Подуяне”. Ремонтирани ще бъдат площадки в ж.к “Хаджи Димитър” и ж.к “ Сухата река”. Повечето места са в междублокови пространства.

Те ще бъдат обновени по-всички стандарти за безопасност, ще бъдат поставени модерни катерушки и пространството около тях ще бъде почистено и облагородено.

Първо ще започне ремонта на площадката в ж.к “Хаджи Димитър” до блок 106, след което ще стартира и този на площадката до блок 57. Предвиден е и ремонт на зоната за игра до блок 32 в .ж.к “ Сухата река”, съобщават от районната администрация. След ремонта децата вече ще има къде да играят напълнобезопасно.

Напусна ни спортният журналист Радослав Янкулов

На 66-годишна възраст ни напусна емблематичният спортен журналист и бивш директор на Българското национално радио Радослав Янкулов. Тъжната вест бе разпространена от негови близки във социалната мрежа.

Янкулов оглавяваше БНР от 2013-та до 2016-та година. През 1976 година постъпва в БНР. В края на 80-те напуска “Хоризонт” и за кратко е зам.-главен редактор на спортната редакция в БНТ. Оглавява частното радио “Експрес” през 1992 година от самото му тръгване, а когато го напуска, става шеф на Радио “99”.

След него оглавява и софийския канал на пловдивското радио “Канал Ком”. Шеф е на пресслужбата на БФС от 2001 година до 2003 година. По късно оглавява спортната редакция на телевизия Би Би Ти. Бил е и пиар е на бившата Държавна агенция за младежта и спорта (ДАМС).

 

Вижте най-атрактивните събития за утрешния 7 май- ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 26 април 2024 г....

Времето на 26 април 2024г.: В петък ще е значително по-топло и с повече слънчеви часове. В следобедните часове в планин...

Прочети още keyboard_arrow_right