Новините в София: Най-важното за деня 7 май 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 7 май 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 7 май 2021 г.

Идват летните ремонти в София: От 8 май северното платно на "Каблешков", от 12 май "Коперник"

Летните ремонти променят трафика на колите и пътя на пешеходците в София в различните части на града.
От утре- 8 май продължава ремонтът в северното платно на бул. "Тодор Каблешков"- между бул. "България" и "Костенски водопад". Това съобщи на пресконференция зам.-кметът на Столична община по строителството инж.Ангел Джоргов. Кръстовището ще остане отворено и няма да има промени за градския транспорт. Автомобилите ще се движат в новоизграденото южно платно между "България" и "Костенски водопад". Планирано е ремонтът да продължи около 40 дни. След това идва ред на работата на кръстовището на "Тодор Каблешков" и "Луи Айер".

За началото на юни е планиран ремонтът на "Първа българска армия"

Ремонтът на улица "Първа българска армия" е планиран да започне от юни месец. Следващата седмица Столична община ще подпише договор за реновирането на трасето. Това каза на пресконференция зам.-кметът по строителството на София инж. Ангел Джоргов. Сериозен ще и ремонтът по улица "Шишман". В продължение на пет месеца там хората ще са със спряна топла вода заради работата. В началото на реновирането - от 10 май ще работят екипи на "Софийска вода" и "Топлофикация" в различни участъци на улицата.

Възрастна жена е арестувана в метрото заради непристойно държание

Възрастна жена е арестувана вчера в метрото на София. Инцидентът е станал на станция "Овча купел". Жената още е в 6 РПУ, съобщават от БНТ.
Задържането е станало при влизането в станцията. В интернет има видеоклип, където се вижда, как тя лежи на земята с белезници и обяснява, че не знае за какво точно я арестуват.
Очевидци коментират в социалната мрежа, че госпожата е била пияна. Според момичето, качило клипа, поведението на полицията е било прекалено грубо. Жената е с мярка за задържане до 24 часа.

Кола се удари челно в самосвал между селата Хераково и Храбърско, един починал

Тежка катастрофа е станала на главен път 1-8 София - Калотина. Временно е ограничено движението в участъка между разклона за с. Хераково и разклона за с. Храбърско, съобщават от ОДМВР- София.
ПТП-то е в района на 36 км. В полицията сигнал за инцидента е получен към 10.15 часа. По първоначални данни, лек автомобил е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в самосвал. Починал е водачът на колата. До приключване на процесуално-следствените действия движението се осъществява по обходен маршрут: София-Божурище-Пролеша-Костинброд-Петърч-Опицвет-Сливница и обратно.

Разрушават незаконни постройки на общинска земя на ул. "Св. Пимен Зографски" 15

Ще бъдат разрушени поредните незаконни постройки върху общинска земя в район "Изгрев". Издадена е и заповед за махането им от кмета на района д-р Делян Георгиев. Автосервизите, офисите и складовите помещения на ул. "Св. Пимен Зографски" 15 са разположени на общински имоти повече от 20 години, без правно основание за това и без да плащат наем.

От 10 май в София и страната: 6 и 11 клас се връщат на чиновете

Седмица по-рано от планираното- на 10 вместо на 17 май, в училище се връщат шестокласниците и единайсетокласниците. Според заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов децата ще останат в клас поне до края на месеца. 5, 9 и 12 клас, които се върнаха в училищата на 26 април, ще продължат да учат присъствено до края на тази седмица.
В началото на следващата, на 17 май, тези ученици, с изключение на зрелостниците, които завършват в петък, ще преминат отново към дистанционно обучение. А на тяхно място присъствено от същата дата също до края на месеца ще учат седмокласниците, осмокласниците и десетокласниците.

COVID-19 предизвика отлив на населението от София към селата през 2020 г.

Заради пандемията от COVID-19 през миналата година е отбелязан отлив на населението от София към селата близо до столицата. Това обясни пред БНР Магдалена Костова от НСИ.
"Предвид ограниченията, които бяха наложени за пътуване, имаме ниска емиграция, т.е. малък брой хора са напуснали страната. При миграцията, цифрите са същите, както през 2019 година", обясни Костова.
По думите ѝ за първи път се наблюдава абсолютен брой на увеличение на населението по селата. Този фактор също е свързан с пандемията. Просто потокът на движение към селата става през март, април и май миналата година.

Част от "Дървеница" за втора година без топла вода през лятото заради ремонт

Част от квартал "Дървеница" за втора поредна година ще бъде без топла вода през лятото. Причината е ремонт. Миналата година смяната на топлопровода и преасфалтирането на улиците продължиха не два, а четири месеца. Живущите в района вече са готови на протест. За проблемите им разказват от Нова телевизия.
„Едва ли ще се повторят адреси, които са били засегнати миналата година”, обясни пред камерата инж. Росен Тирков, от „Топлофикация“ . По план кооперацията, в която живее Огнян, ще е сред засегнатите. Оказва се, че той и съседите му ще са без топла вода второ поредно лято. Въпреки графика на ремонта, през 2020-а той продължил не 2, а 4 месеца. „Нямаше с дни кой да работи, оправдаваха се с дъжд, с лошо време”, спомня си мъжът.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 29 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 35 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (13%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 38 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (10%, 13 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 18 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 18 март. Линейка и автомобил се сблъсках...

Прочети още keyboard_arrow_right