Новините в София: Най-важното за деня 9 април, 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 9 април, 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 9 април 2021 г.

Детето, блъснато от боклукчийския камион в Люлин, е с травма на главата

3-годишното дете, което беше блъснато от боклукчийския камион в столичния квартал „Люлин“, е с травма на главата.
То е прието силно уплашено в „Пирогов“ , научи Столица. bg. Тази сутрин в 11 часа е получен сигнал в Спешна помощ за инцидент с жена и дете, блъснати от камион.
Пристигналите лекари установили, че жената е с открита фрактура на единия крак, а другият бил затиснат от камиона. Наложило се да го повдигнат, за да я извадят и транспортират до „Пирогов“. В столичната болница жената е починала. Шофьорът на камиона е изпаднал в шок и е откаран в болница.

Тежка катастрофа с жертва в Люлин

Боклукчийски камион е блъснал жена с 3-годишно дете в столичния квартал „Люлин 6“.
Инцидентът е станал минути след 11 ч. Жената е била затисната от камиона и след изваждането ѝ е била транспортирана в "Пирогов". В столичната болница жената е починала, а детето е настанено в шокова зала, научи Столица.bg.

Фандъкова: До края на април тръгва метрото до "Горна баня" (СНИМКИ)

До края на април ще бъдат пуснати в експлоатация четирите нови метростанции – „Овча купел“, „Мизия/ Нов български университет”, „Овча купел 2” и „Горна баня”.Това съобщи в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обаче припомни и за временното спиране на метрото по линия 3 през почивните дни. И обясни защо се прави това нещо:
"Този уикенд,10 и 11 април, четирите нови метростанции в „Овча купел“ ще бъдат свързани с третата линия на метрото. За целта движението на пътници по третата линия ще бъде преустановено за два дни. През това време ще се настроят общите системи за контрол и управление на влаковете, като е осигурен заместващ автобусен транспорт".

10 са офертите за строеж на участъка от АМ "Европа" между Сливница и София

В обществената поръчка за строителството на последния 16,5-километров участък от магистрала „Европа“ между Сливница и връзката със Северната скоростна тангента са отворени 10 оферти. Това съобщават от АПИ.
Изграждането на трасето между „Калотина“ и Софийския околовръстен път е разделено на три. Строителството на първите два участъка – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман и от Драгоман до Сливница, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 Калотина - София. В момента се работи по 14,5-километровата отсечка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, а 17 км участък от Драгоман до Сливница е готов.

На "Тракия": Струпване на автомобили на изхода на София, отбиват потока през Нови хан (СНИМКИ)

На магистрала "Тракия" движението днес е двупосочно в платното за София заради вчерашната сериозна катастрофа. Но заради големия поток от автомобили на изхода на столицата между 13-13.30 ч. отбиваха движението в дясно през Нови хан, видя Столица.bg. Имаше дълга колона от автомобили и камиони. В участък от около 10 километра възможната скорост за водачите бе 30-40 километра.
В момента на излизане от София колите минават в съседното платно. Но ако се получи пак струпване на повече превозни средства, отново ще бъде затворена лентата към Бургас и трафикът ще се отбива през Нови хан.

В София и страната: Ето кои ученици ще продължат с дистанционното обучение

Заповед на образователния министър Красимир Вълчев определя кои ще бъдат учениците в София и страната, които ще продължат с онлайн обучението. Според документа до края на месеца у дома ще учат по 5 випуска, допълват от "Монитор".
От 12-и до 23-и април дистанционно ще учат 5-и, 6-и, 9-и, 11-и и 12-и клас. Съответно присъствено ще бъдат начален курс, 7-и, 8-и и 10-и клас. От 26-и до 29-и април 6-и и 11-и клас продължават с онлайн уроците, като към тях се присъединят 7-и, 8-и и 10-и клас. Присъствено ще бъдат четирите випуска от начален курс, 5-и, 9-и и 12-и клас.
По изключение присъствено ще бъдат от 5-и до 12-и клас, които са обучавани в слети паралелки и в такива, които са единствени в съответния клас на училището. Това важи и за учениците със сензорни увреждания, обучаващи се в специалните училища.

В София бившата резиденция на американския посланик се продава

В София бившата резиденция на американския посланик в България е на пазара . Сградата се продава от международна агенция за недвижими имоти, съобщи bTV.
Цената и методът на продажба не са ясни. Бариерите в района на бившата вече резиденция са премахнати и за пръв път от близо 20 години достъпът до улицa Велико Търново , е свободен.
Къщата е собственост на Службата на Държавния департамент за строителни операции в чужбина. Адресът на новата резиденция е в квартал Бояна.

Доц. Кунчев: В София и страната ще се наложи удължаване на мерките до края на май

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев сподели в "Денят започва", че най-вероятно ще се наложи удължаване на мерките до края на май в София и страната.
Според думите му няма как пандемията да се овладее до края на април. „Капацитетът на болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията.
Рано е да се успокоим", категоричен е доц. Кунчев. Той коментира и ваксинацията с „АстраЗенека“. Според него при имунизацията повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 25 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 25 април. Благовест Георгиев остава неза...

Прочети още keyboard_arrow_right