Новините в София: Най-важното за деня 9 май, 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 9 май 2019 г.

Пуснаха "Баба Меца" от София до Банкя

Легендарният парен локомотив №46.03 "Баба Меца" ще пътува между София и Банкя. Ретро разходката ще бъде на 18 май и се организира от БДЖ и Район "Банкя" за фестивала "Уличните артисти". Всеки, които желае, може да си купи билет за атракционното пътуване. Цената е 17.50 лева в двете посоки с включени запазени места. Децата до 7 години пътуват безплатно. Но без да ползват отделно седящо място. Продажбата на билети и резервацията на запазените места започва от утре- 10 май.

Пациентка си тръгна от столична болница заради отношението на лекарите

Пренебрежително отношение на лекари в столична частна болница накара пациент да си тръгне. За това разказа поетесата Маргарита Петкова в социалните мрежи. А дъщеря ѝ Надежда, която е потърпевшата в случая, обясни пред bgonair.bg какво точно се е случило.

Скандал забави тръгването на Безсмъртния полк към Паметника на Съветската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Със закъснение Безсмъртният полк тръгна на шествие към Паметника на Съветската армия, за да поднесат цветя и венци по случай 9 май - Денят на победата и Денят на Европа, видя Столица.bg. Причината за забавянето бе скандал с жена, която искаше да е сред първите на Полка, а мястото й не беше сред ветераните. Тя отказа да напусне първата редица и здраво държеше Донецко знаме. Комендантът на събитието извика на помощ полиция и се заформи скандал. Жената се държеше нахално и арогантно, а стоящите до нея възрастни хора - ветерани от войната, гледаха с недоумение.

Бутнаха емблематичното заведение "Мираж" в ж.к."Гоце Делчев"

Събориха прочутото заведение "Мираж" в  ж.к. "Гоце Делчев". Именно пред него на 25-ти април 1995 г., бе убит Васил Илиев, президент "ВИС-2".

Известни актьори гостуват в 101 училище "Бачо Киро" (СНИМКИ)

Актрисата Мария Сотирова от Драматичен театър Пловдив бе поредният гост на учениците в столичното 101 СОУ Бачо Киро в кв. Надежда. Само за три месеца срещите с творци и представители на културата като "вирус" заразили всички класове. За желаещите да станат актьори Сотирова обяснила, че основата е много важна, тъй като върху нея се надгражда и затова първо е театърът, а след това киното и телевизионните продукции. Първият гост бе актрисата Снежина Петрова през февруари 2019 г. Заслугата за реализирането на инициативата "Приятели на театъра" е на единадесетокласничката Ванеса Гуджова. Тя се занимава с актьорско майсторство в Училище за таланти на Стефан Къшев, който играе в Народния театър. Целта на талантливото момиче е да направи съпричастни своите съученици от 101 училище "Бачо Киро" към духовното израстване и културата. За срещите с актьорите тя получава и подкрепата на учителката по български език и култура Йоланта Бурева и директорката Весела Иванова.

В София има пет гимназии, които работят по модела на дуалното образование

Столицата ни е лидер в дуалното образование и в града вече има пет гимназии, които работят именно по този модел. Това каза кметът Йорданка Фандъкова на кръгла маса за дуалното и професионално обучение "Знам, мога, богат съм и съм щастлив". Тя благодари на правителството, че е издигнало образованието за свой основен приоритет и че изпълнява заложените в управленската си програма реформи в българското училище.

От 5 до 15 лв. за най-вкусния StrEAT Fest на Женския пазар (ВИДЕО)

Пуснаха в продажба билетите на един от най-вкусните фестивали в София - Бакхус StrEAT Fest. Той се провежда на 8 и 9 юни т. г. на Женския пазар. Организатори са общинското Пазари Възраждане и Бакхус. От 10 часа на 8 юни до 22 часа на 9 юни столичани и гости на София ще бъдат подложени на най-големите кулинарни изкушения. Посетителите на фестивала ще могат да опитат от вкусните ястия и уникални продукти, и напитки, така и да се запознаят с технологии на приготвяне. Билетът за един човек на ден е 5 лв., а за два дни е 4 лв. Семейство с 2 деца над 7 години ще трябва да плати 15 лв. за ден, съобщават организаторите от Пазари Възраждане.

Младеж върна портфейла с пари и документи на Енчо Керязов

Световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов загубил преди ден портфейла си на столична улица. Но тази сутрин един млад мъж- Емил Зогарев се свързал с него и му го върнал. Ако момчето не го било намерило, Енчо щял да се раздели с голяма сума пари, лични документи и две кредитни карти. Възхитен от постъпката на младия човек Керязов сподели историята в социалната мрежа.

Най-рано след 3 месеца сменят "перките" на Графа (СНИМКИ)

Новите, одобрени от НАГ ограничители ще бъдат поставени на ремонтираната улица "Граф Игнатиев" най-рано след 2 - 3 месеца, научи Столица.bg. По настояване на кмета Йорданка Фандъкова преди месец бе взето решение, заедно с проектантите, да се сменят "перките" с чугунени боларди. Настоящите каменни блокове с остри ръбове станаха причина за падания и наранявания на граждани. През уикенда пък пострада и линейка. А най-важното е сигурността на гражданите.

Стартира първото българско предизвикателство "Кашонвил"

Тази неделя 12 май ще стартира първото българско предизвикателство "Кашонвил". Инциативана се провежда в рамките на Фамилатлон 2019 от Сдружение Безопасни детски площадки и Фамилатлон. Идеята е да се построи един свят от мечти от кашони и кутии. Ще бъде построен "Кашонвил" - град на децата с въображение. По време на инициативата ще бъде даден живот на цял временен "град" от кутии, кофички от кисело мляко, капачки от бутилки, стари пердета или одеяла, но най-вече изграден с ентусиазъм и направен от мечти

Вижте най-атрактивните събития за утрешния 10 май-ТУК

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 25 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 25 април. Благовест Георгиев остава неза...

Прочети още keyboard_arrow_right