Иван Гешев пред студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“: Необходима е по-директна връзка между практиката и науката

Иван Гешев пред студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“: Не

Снимка: Прокуратура на Република България

В държавата хората мислят, че всичко е наказателна отговорност, че всеки трябва да влезе задължително в затвора. Но не всеки път това е така. Интересът на обществото е - не да храни някого в затвора, а когато има причинена материална щета, тя да бъде възстановена, да има превенция и неотменимост на наказанието.

Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на среща със студенти от кръжока по наказателно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които гостуваха на прокуратурата в Съдебната палата в гр. София. Ръководител на кръжока е проф. Лазар Груев, бивш председател на Върховния касационен съд. На срещата присъства и преподавателят в катедрата доц. д-р Николета Кузманова.

Срещата бе по желание на студентите. Проф. Груев уточни, че е била проведена анкета сред тях и мнозинството са пожелали да се срещнат с главния прокурор. Заедно с него при студентите бяха и заместник главните прокурори Даниела Машева и Красимира Филипова.
Пред младежите Иван Гешев подчерта, че има други по-ефективни методи, с които може да се постигне много по-голям резултат, отколкото със средствата на наказателната репресия. „Тя трябва да е крайният вариант“, каза главният прокурор.

Той посочи още, че диалогът между практикуващите юристи и представителите на академичната общност помага на магистратите да излязат от рутината. „Необходима е по-директна връзка между практиката и науката“, заяви главният прокурор.

Иван Гешев и проф. Лазар Груев се обединиха около мнението, че са необходими спешни промени в Наказателния кодекс, но те трябва да бъдат направени внимателно. „Най-много промени в Конституцията са правени в частта за съдебната власт. Особената част на Наказателния кодекс е кърпена, кърпена и има толкова противоречия в размерите на наказанията. С изменения в закона на парче, без промени в Особената част, няма да решим проблемите в наказателното право и процес“, каза главният прокурор.

Иван Гешев отговори на множество въпроси на студентите, които се интересуваха както от проблемите в работата на прокурорите, така и от трудностите при разследването, особено при корупцията и киберпрестъпленията. Главният прокурор обясни, че за да се догони нарастващия темп на модернизация на този вид престъпления прокуратурата разчита основно на три механизма – техника, взаимодействие с партньорските служби и постоянно обучение на магистратите.

На въпрос дали професията на главен прокурор му тежи, Иван Гешев отговори: „Обичам да съм прокурор, но най-приятната част от живота ми беше когато бях следовател. Ограниченията от това да си главен прокурор са огромни в личен план, но смисълът на професията е да помагаш на колегите си, да ги защитаваш и в крайна сметка да направиш нещо за системата и страната“.

Пресцентър на Главна прокуратура

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Директор на столично училище: Бърза и смела актуализация на учебн......

Три са спешните промени, които трябва да се направят в системата на образованието. Това препоръчва общинсикят съветник в...

Прочети още keyboard_arrow_right