Научни проекти на ученици от София представят страната ни в Европа

Научни проекти на ученици от София представят страната ни в Европа

Снимка: МОН

Възпитаничка на Национална природоматематическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ в София е сред отличените в конкурса „Млади таланти“, организиран от Министерството на образованието и науката, съобщават от ведомството.

В тазгодишното издание на надпреварата се включиха рекордните 42 научни проекта, разработени от 55 ученици. Победителите бяха наградени от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.

В конкурса участват научни проекти от областите биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, материалознание, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология. Той е част и от съпътстващите инициативи на рамковите програми за научни изследвания и иновации на Европейския съюз.

Трите най-добри проекта ще представят България на Европейския конкурс за млади учени през септември 2024 г. в град Катовице, Полша. Един от тях е разработката по физика „Теоретично и eкспериментално изследване на корабни следи“, дело на единадесетокласничката Александра Петкова от Национална природоматематическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ – София.

Другите два най-високо оценени от журито проекта са „Енергии в деформирани равнинни решетки. Геометрично разглеждане“ в област математика с автор Стефан Гайдаров от 11 клас в Математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив и „Откриване на синтетични изображения посредством надзиравано контрастно обучение“ в област информатика, дело на Делян Бойчев от 12. клас в Природоматематическа гимназия „В. Друмев“ Велико Търново.

Журито присъди и три поощрителни награди. Едната от тях е за проекта „Изследване на спектъра на литично действие на бактериофаг BsXeu269p/3, имащ потенциал за биоконтрол на бактериално заболяване по доматени растения“, дело на единадесетокласниците Мария Методиева и Стоян Добрев от Националната природо-математическа гимназия ,,Акад. Любомир Чакалов“-София.

Поощрителни награди получиха още дванадесетокласникът Стефан Стоянов от Школа А&Б в ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен, автор на разработката в областта на информатиката „Бързо и оптимално приравняване на къси сдвоени низове използвайки А*“ и Елена Йорданова от 10. клас в Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе за проекта ѝ „Изчисляване на константата на Хъбъл посредством фотометрия на свръхнови от тип Ia“.

За участие в Европейското научно младежко изложение, което предстои да се проведе в Сараево, Босна и Херцеговина през юли 2024 г. журито определи други три проекта. Единият е в област инженерни науки и се казва „ШАРО“, а автори са двама ученици от Американския колеж в София – Калоян Димитров от 11.клас и дванадесетокласникът Момчил Колев.

Другите два избрани проекта са „Изследване на фосфоресцентни материали, получени чрез модифициран метод, невключващ ко-утаяване“ с автор Ивайло Илиев Къртев от 11 клас в Математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив и „Целочислени отношения на произведения от факториели“, дело Димана Праматарова от 10 клас в Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ – Пловдив.

На Swiss Talent Forum България ще бъде представена от Георги Пашалиев, автор на проекта „Съвместно изчисляване на математическо очакване със стратегически играчи“.

Два проекта бяха избрани за участие и в лятната изследователска школа на УчИМИ-БАН. Това са „Binary codes with forbidden elements“ на Деян Божков от Американския колеж в София и BasicOS“ Момчил Калестров от ПГЕЕ – Пловдив.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Такситата в София излизат на безсрочен протест: Кметът излъга, че......

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София. Той се организира от Националния таксиметров синдикат, съобща...

Прочети още keyboard_arrow_right