Празнуваме Стефановден - последният празник за годината

-

Снимка: Facebook

В днешният 27 декември православната църква отбелязва паметта на Свети Стефан - първият християнски мъченик. Десетки миряни се събраха в Софийския митрополитски катедрален храм "Света Вмчца Неделя", за да чуят отслужената златоустова света Литургия за Св. първомъченик и архидякон Стефан.

Празникът е последния за годината и затваря коледния празничен цикъл. Традицията гласи, че на трапезата трябва да има свинско със зеле и баница с месо. Имен ден празнуват над 230 хиляди българи, които носят имената Стефан, Стефка, Станчо, Стояна, Венцислав, Станимир, Таня, Запрян, Цанко и техните производни.

Свети Стефан бил първият архидякон в Ерусалимската църква, където Хора от различни страни и народи получавали храна, а богатите дарявали имотите си. Това обаче разтревожило юдейските управници и те започнали да взимат строги мерки срещу апостолите на християнската вяра. Така Стефан бил обвинен пред синедриона, че уж хулил Бога и Мойсеевия закон. Намерили се лъжесвидетели, които потвърдили обвиненията. Вместо да се защитава, той започнал да обвинява своите обвинители, че именно те непрестанно нарушават закона, макар да се хвалят с неговото изпълнение. Архидяконът бил завлечен извън града и убит с камъни. В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез видение, което имал един свещеник. Тялото на св. Стефан лежало в пещерата в някогашното имение на еврейския учител Гамалиил. Те били пренесени в Сионския храм в Ерусалим, а по-късно в Константинопол, където императрица Евдокия изградила в негова чест нов храм през 439 г.

Храм с името на Свети първомъченик и архидякон Стефан се изгражда в столичния Южен парк. Строежът на храма „Св. Стефан“ започва през 2006 г. Замислен е като един от най-големите храмове в столицата. Поради икономически затруднения изготвеният проект за голям храмов комплекс заедно с енорийски център и крипта не успява да се осъществи и през 2013 г. проектът е променен. Към днешния момент са построени камбанария и параклис „Св. Максим Изповедник“, който беше осветен през 2016 г. От настоятелството на храма се надяват, че той ще бъде успешно завършен и в него ще се черкуват живущи от столичните квартали „Гоце Делчев“ (вкл. „Мотописта“), „Стрелбище“, „Иван Вазов“, „Манастирски ливади – Изток“, „Кръстова вада“, „Хладилника“ и „Лозенец“ (в района около парка).

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална конференция „Детето и детският свят“ ще се проведе в С......

Факултетът по педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски" организира Национална конференция и Изложе...

Прочети още keyboard_arrow_right