Ученици от София: Единни в борбата с наркоманиите и наркотрафика

Ученици от София: Единни в борбата с наркоманиите и наркотрафика

Снимка: pixabay

Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столична община организира традиционен хепънинг по повод Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика – 26 юни. Събитието ще се състои днес от 18:00 ч. на откритата тераса на Дома на културата „Красно село“, пред главния вход.

„Кампанията се провежда всяка година и има за цел да привлече вниманието към проблема с наркотиците, който влияе на живота на милиони хора по света. В България много от употребяващите се сблъскват със стигма и дискриминация, което намалява възможността за оказване на помощ и подкрепа. Но наред с това стоят и предизвикателствата с търсенето и предлагането на лечение, свързано с употребата на наркотици, както и повишаването на ефективността на политиките в областта на превенцията, лечението, психосоциалната рехабилитация, реинтеграцията и намаляването на вредите от употребата на наркотични вещества”, коментира директорът на Превантивния център, д-р Цветелина Петкова.

Тази година Службата за наркотици и престъпления на Обединените нации акцентира върху важността да се предприеме фокусиран към хората подход на политиките за наркотиците, който да е насочен към човешките права, състрадание и основани на доказателства практики. Мотото на тазгодишната кампания е „Хората преди всичко: спрете стигмата и дискриминацията, засилете превенцията“.

В деня на Международния ден против наркоманиите, ученици - доброволци към Столичния Превантивен център ще представят тематичен арт проект, включващ музикални изпълнения, театрална пиеса, пърформанси и още разнообразни творчески изяви, подчинени на темата за зависимостите към психоактивни вещества и свързаните с тях рискове.

Децата и младежите, подкрепящи каузата за здравословен начин на живот са част двете Национални програми за превенция на употребата на психоактивни вещества „Кодово име „Живот” (5-7 клас) и „От връстници за връстници“ (8-11 клас). Те не само ще покажат добри практики за превенция, реализиращи се в училищна среда, но и ще насочат вниманието на връстниците си към рисковете и последиците от употребата на алкохол и наркотици.

Допълнително информация:

Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите към Столична община предоставя безплатни услуги като индивидуални консултации за пълнолетни с вредна употреба или зависимост към психоактивни вещества, доклинична консултация, реализиране на социално консултиране, работа със семейства на зависими.

Друга част от програмите на Центъра са насочени към т.н. универсална превенция, която цели утвърждаването на здравословен и балансиран начин на живот. Работи се усилено в училищна среда, където се прилагат Националните  програми за превенция на употребата на психоактивни вещества - „Кодово име Живот” (за ученици 5-7 клас) и „От връстници за връстници“ (за ученици в гимназиален курс). Работата по Националните програми включва и тренинг-обучения на родители.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 447 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Джебчийки причакват възрастни жени при подлеза на Ситняково в Соф......

Възрастна столичанка на 94 години е била причакана от агресивни джебчийки на излизане от подлеза на Ситняково по посока ...

Прочети още keyboard_arrow_right