Столична община връща Къпалня "Мария Луиза" на софиянци, но срещу какво?

Столична община връща Къпалня "Мария Луиза" на софиянци, но срещу какво?

Снимка: Столица.bg

Румен Гайтански предлага изкупуване на акции на пазарни цени или терени за над 50 000 кв. м РЗП

Столична община прави пореден опит да върне емблематичната Къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина на софиянци и този път има вероятност да бъде успешен. 20-годишната сага е на път да приключи, но очевидно само и единствено с разбирателство между страните - Столична община, чрез собственика и съдружник в дружеството Парк Мария Луиза - Софийски имоти и едноличния собственик на акциите - 58.04%, Румен Гайтански.

Собственикът на "Парк Мария Луиза" АД изпратил писмо, в началото на юни, до Московска 33, с което предлага Столична община да изкупи акциите - 30 255 поименни акции, всяка с номинал 100 лв., на пазарни цени, което е неговият дял - 58.04% в съвместното дружеството,  или да му се дадат общински терени за строителство.

По неофициална информация Гайтански иска между 50 000 и 100 000 кв. м РЗП срещу Къпалнята, която е 35 декара. По информация от достоверен източник от дирекция "Общински имоти" са дали дълъг списък с общински имоти в няколко района на Столична община, за да си избира.

Арх. Иво Петков: Къпалня "Мария Луиза" ще има целогодишна зона със закрит басейн и СПА

Предложенията на Румен Гайтански, изпратени на 6 юни т. г., бяха обсъждани на комисия по финанси и бюджет и е създадена работна група със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова. Все още няма окончателно решение, но пък има различни позиции. На Московска 33 имат желанието да се върне емблематичният имот на софиянци, но са категорични, че няма да позволят да им се извиват ръцете от Гайтански. 

Кметът на столичния "Средец" върна 12 декара от Борисовата градина на общината

Според някои членове на работната група най-доброто решение е Столична община да изкупи акциите, защото другите 41% от съвместното дружество са притежание на общинската "Софийски имоти".

Както е известно Румен Гайтански имаше грандиозни инвестиционни намерения и искаше да вдигне хотел на Къпалнята, за които говори и управителят на фирмата Проданов още преди 4 години. Дружеството получи виза за проектиране, но с три условия - проектът да се съгласува с арх. Ковачев, който работи по ПУП на Борисовата градина, с РИОСВ и с НИНКН. Проектът не е получил одобрение от НИНКН.

НИНКН не допусна надстрояване на Къпалня "Мария Луиза", собствениците прекалили с проектирането

За да започнем процедурата, първо трябва да получим справедлива цена на акциите. Най-големият актив е земята. Оценката през 2003 г. когато е апортирана Къпалня "Мария Луиза" е била 2,3 млн. лв., а паричната вноска е 3 млн. лв. В момента имотът е руина и Столична община първо трябва да плати едни милиони и след това да даде още, за да възстанови обектът", коментира пред Столица.bg общинският съветник от БСП Милка Христова, която е член на работната група. Тя е категорична, че първо трябва да има оценка на акциите, за да се започне работа и да се стигне до преговори и решение.

Пратеникът на Парк "Мария Луиза" АД хъка и мъка пред СОС за поголовната сеч

Едно е сигурно, че нито един общински съветник в настоящия СОС не иска да носи срама на колегите си, които позволиха на Тошко Добрев, управител на Софийски имоти" през 2003 г., да апортира Къпалня Мария Луиза в дружество на ВИС 2.

Въпросът е дали Гайтански ще получи исканите терени за строителство в София, от което отново Столична община ще бере ядове.  Маститият бизнесмен не успя да прокара "инвестиционното си намарение" насред Борисовата градина и реши, че е време да се отърве от имота, но на сметка.

"Гражданите на столицата не са запознати с многократните ми опити за възобновяване работата на къпалня "Мария Луиза" и инвестиционните ми намерения, които за съжаление и към настоящия момент не са осъществени по никакъв начин, поради редица обективни и субективни причини", пише в писмото си до Столична община Румен Гайтански.

Възстановяват къпалнята "Мария Луиза" с хотелска част за 50 млн. лв.

Очевидно май само той не знае, че софиянци знаеха и отдавна знаят за неговите намерения и точно поради тази причина те не се осъществиха в Борисовата градина. Защото неговият управител Николай Проданов от 2019 година тръби, че ще има хотел на плувния комплекс и убеждаваше, че 50-метровият басейн е нестандартен и на него не може да има състезания. А басейнът за скокове във вода и той ли е нестандартен или е нестандартно мисленето да се затрие емблематичната Къпалня и там да има луксозен жилищен комплекс?

Александра Никова

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община: Изтича срокът за фирмите да подадат документи за......

Последният срок, в който фирми и компании могат да подадат молби или декларации за определяне на такса смет за нежилищни...

Прочети още keyboard_arrow_right