Карлос Контрера: На 29 март "Патриоти за София" поискахме сесия по сигурността на СОС

Карлос Контрера: На 29 март "Патриоти за София" поискахме сесия по сигурно

Снимка: Фейсбук, Катастрофи в София

И все пак по-добре късно, отколкото никога. В крайна сметка останалите политически групи узряха, че е нужна, за да се решават проблемите, казва председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС

Извънредната сесия на СОС за сигурност ще е в петък 12 май от 13 часа. Тя бе насрочена по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова и общински съветници, а вчера председателят на СОС Георги георгиев обяви, че такава ще има.

Тя е предизвикана и очевидно належаща след поредната убийствена катастрофата на бул. Сливница на 8 май т. г., в която загинаха 22-годишният Явор и 24-годишната Ани, пометени от 18-годишен с книжка на два месеца.

Ето пълният текст без резакторска намеса:

По-добре късно, отколкото никога. На 29-ти март от името на "Патриоти за София" с общинския съветник Борислав Иванов поискахме сесия по сигурността на Столичен общински съвет. След месец и нещо такава все пак ще има. Това написа във фейсбук Карлос Контрера, общински съветник, председател на Комисията по транспорт и пътно безопасност в СОС и председател на групата на "Патриоти за София" в СОС.

Тогава предупредихме, че в столицата на България – София, все повече се усеща силен дефицит на сигурност. Нужен е сериозен разговор какво и как трябва да се подобри, обвързано с конкретни срокове и отговорности. Политическите партии трябва да започнат да си говорят по тази тема, защото само чрез дискусия може да се постигне консенсус и да се вземат мерки. Политиката на абдикиране и неглижиране на проблемите със сигурността и обществения ред е буквално опасна за живота и здравето на гражданите.
Зададохме и темите - "Нужно е да се представи истинската информация за броя на бежанците и мигрантите на територията на София и положението в бежанските центрове, засилване на контрола и противодействието на групи, занимаващи се с трафик и други престъпления, свързани с това.
Следващият проблемен елемент е битовата престъпност – кражбите, включително домовите кражби, както и джебчийството чувствително се увеличават.

Нивото на пътния контрол и мерките за пътна безопасност са тотално неглижирани, де факто Пътна полиция - София е абдикирала от сериозен контрол (изключваме този за скоростта само в някои участъци от пътната мрежа). Почти не минава ден без тежко ПТП, а броят на залавяните да шофират след употреба на алкохол и наркотици е константа.

Проблемите на сигурността и обществения ред трябва да са непрекъснато във фокуса както на политическите партии, така и на обществото и медиите, защото с времето нерешените проблеми хронифицират и се превръщат в социални язви."

В крайна сметка останалите политически групи узряха, че сесия по сигурността е нужна, за да се решават проблемите - първо трябва да се очертаят и да се дискутира по тях. Заравянето на главата в пясъка не ги решава. За съжаление сесията се свиква заради конкретен случай - пак вървим след събитията. Не е като да не предупреждавахме, че липсата на системна работа ще даде такива резултати.

И все пак по-добре късно, отколкото никога. Неудачно част от темите, които предложихме, са орязани и неглижирани от Председателския съвет на СОС, но в тази ситуация и малкото вече е много. В петък от 13.00 ще се опитаме в разговор и със СДВР, и с Пътна полиция да набележим конкретни мерки и план за действие по тема сигурност. Дължим го на софиянци!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Варненец влезе в насрещното в Дружба, размина се с челен сблъсък ......

Кола с варненска регистрация се размина на косъм от челен удар и то благодарение на бдителния водач на другия автомобил....

Прочети още keyboard_arrow_right