Доброволци дариха кръв в ИСУЛ, за да помогнат на деца с таласемия

Доброволци дариха кръв в ИСУЛ, за да помогнат на деца с таласемия

Снимка: УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”

Събраната кръв ще покрие нуждите за 100 кръвопреливания

Над 80 човека откликнаха на призива за даряване на кръв за децата с таласемия – рядко, наследствено, генетично заболяване на кръвта, при което пациентите страдат от тежка анемия и имат нужда от редовно кръвопреливане два до четири пъти в месеца. Това показват резултатите от провелата се вчера и днес Кампания по доброволно кръводаряване в Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София.

От явилите се 80 доброволци 68 бяха тези, които нямаха противопоказания и реално успяха да дарят кръв. Събрани бяха 33 литра кръв. В кампанията се включиха както доброволци, така и лекари от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Събраната кръв ще покрие нуждите за 100 кръвопреливания или за 1 месец за всички 45 деца, които се лекуват и проследяват в Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

„Искрено благодарим на всички дарители! Много е важно този жест да не остане изолиран, а да постави началото на добра традиция, защото нашите деца имат нужда от кръв не един, а дванайсет месеца в годината“, коментира   д-р Атанас Банчев, координатор на детския хематологичен център в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Който има желание може да дари кръв във всеки център по трансфузионна хематология дори и извън организираните кампании. Работното време на стационарните екипи е в делнични дни от 8.00 до 12.00 часа; 13.00 до 18.30 часа, а в събота, неделя и официални празници : от 9.00 до 15.30 часа.

От ИСУЛ припомнят изискванията към бъдещите кръводарители:

Кой може да дари кръв?

Възраст между 18 и 65 години, над 50 кг., клинично здрави, без придружаващи заболявания, които се предават по кръвен път. Хубаво е, преди да дойдат да дарят кръв, желаещите да са хапнали и да са пили достатъчно вода. Експертите припомнят, че при здрави хора кръводаряването 2 пъти в годината не само не крие рискове за здравето им, а дори е полезно. Освен това всеки доброволец получава 2 дни отпуск.

Какво представлява таласемията и защо пациентите имат нужда от кръв?

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на дефект на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни клетки със силно скъсена преживяемост. В резултат съдържанието на хемоглобин в организма е по-малко от необходимото, което пречи на снабдяването на органите с кислород и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е конвенционално, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици.

Децата и таласемията

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и проследяват 51 малки пациенти с Таласемия майор. Най-малкият ни пациент е само на 11 месеца! Понякога, особено по време на дълги празници, родителите на тези деца чакат по над 20 дни, докато се намери кръв за децата им. Без редовно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-много 4 години. При редовно кръвопреливане, те имат нормален живот като на всички останали свои връстници.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отлага се въвеждането на електронните рецепти за две групи лекарс......

Измененията в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти ще влязат в сила с точно посочена дата...

Прочети още keyboard_arrow_right