Кметът на Красна поляна пред Столица.bg: Предстои ни основен ремонт на "Ал. Стамболийски” и на тунела към "Люлин"

Кметът на Красна поляна пред Столица.bg: Предстои ни основен ремонт на "Ал.

Снимка: Столица.bg

Най-сериозните затруднения в района са свързани със строежа на нови жилища за социално слаби в кв. „Факултета”, призна Иван Чакъров

Столица.bg започва поредица от интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на район Красна поляна Иван Чакъров разказва за изминалата година, инфраструктурните обекти в района, ремонтите и осигуряване на жилища на обитатели на съборените Виетнамски общежития.

- Господин Чакъров, кой е новият значим обект във вашия район през 2020 г.?

- Пред завършване сме на двете многофамилни жилищни сгради за социално слаби семейства в кв. „Факултета”. Построени са 51 апартамента, а целта ни е да подсигурим по-добри условия за живот на тези семейства. С тяхното преместване ще успеем да разрушим още два от опасните блокове в т.нар. „Виетнамски общежития”. Вторият голям обект започнат през 2020 г. е разширението на 28 СУ „Алеко Константинов”, което представлява нова сграда, осигуряваща модерна образователна среда.

- Какви затруднения имахте през 2020 година?

- Най-големи затруднения имахме със строежа на новите жилища за социално слаби в кв. „Факултета”, заради пандемията от Ковид-19. Два пъти беше затварян квартала, заради извънредното положение и това съответно забави строителите и удължи сроковете за изпълнението на проекта.

- Колко нови сгради на детски градини се строят в Красна поляна и кога ще бъдат готови?

- Засега няма ново строителство за детски градини, но имаме обособен терен с виза за нова детска градина, който е включен в графика на Столична община за реализиране през следващите три години. Предвидено е детската градина да събере 8 нови групи. През тази година предстои и разширение на 51 детска ясла, която да увеличи капацитета си за поне още 2 допълнителни групи.

- Кои от стратегическите инфраструктурни проекти на Столична община попадат на територията на района ви?

- Това е проектът за основен ремонт на бул. „Александър Стамболийски” заедно с трамвайното трасе и рехабилитация на тунела към „Люлин”. Очаква се проектът да стартира през 2021 г.

- Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район?

- Имаше и тежки моменти, най- вече заради блокирането на кв. „Факултета” и последвалите размирици. Жителите на квартала бяха недоволни, че не могат да стигнат до работните си места. Ние като медиатори трябваше да потушаваме напрежението и да уверим хората, че всичко ще бъде наред.

- Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация?

- Извършваме всички услуги описани в сайта на Столична община в раздел "Услуги за граждани". Там е достъпен списък с всички административни услуги за граждани и фирми, които се извършват от администрациите и могат да бъдат получени онлайн чрез електронен подпис.

- Какво не успяхте да реализирате през 2020 г.?

- С много голямо закъснение започнахме премахването на незаконните гаражни клетки. То трябваше да стартира в началото на 2020 г., а е факт от началото на тази година. Вече са премахнати 89 незаконни гаражи и ще продължим процедурата през следващите месеци. Друга по-тромава процедура е премахването на излезли от употреба моторни превозни средства, но с промените в нормативната уредба, които значително намаляват сроковете за тяхното премахване, се надявам да успеем да разчистим повече общински терени и да се открият повече паркоместа.

- Кой е най-належащия проблем в момента във вашия район и какво забавя за решаването му?

- Належащ проблем през зимните месеци е снеговалежът и опасността от наводнения при разтапянето на снега. Известно е, че в кв. "Факултета" няма законно изградена канализация и това може да предизвика много проблеми с оттичането на водата. Всеки ден получаваме сигнали за запушени канали, на които се отзоваваме, за да не се стигне до по-сериозни последствия.

- В кои квартали на Красна поляна има инвеститорски интерес за строителство?

- В квартал „Разсадника” и „Красна поляна” 3 част. Очакваме и реализиране на проекта на Министерството на младежта и спорта за възстановяване на стадион „Септември”. На последното заседание на СОС предложението не беше прието, но искането на министерството беше мотивирано с цел изграждане на голямо спортно съоръжение със стадион, тренировъчни игрища, зали, тенис кортове и др. Изпълнението на проекта ще бъде голям плюс за облагородяването на района.

- Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове?

- Сигурно ще са необходими милиони за решаването на всички инфраструктурни проблеми, за жалост районите не разполагат с такъв финансов ресурс. Бюджетите на всеки един район се определят от Столична община, като конкретно за район Красна поляна за ремонт на улици и тротоари е 320 000 лв.

- Имате ли нов парк, зелено пространство в Красна поляна?

- В района има два големи парка – „Лебеда” и „Св.Св. Петър и Павел”, които са в добро състояние. В края на миналата година съвместно със Столична община реализирахме облагородяването на т. нар „кална точка” в кв. „Красна поляна” 1 част, като през тази година ще продължим с елиминирането на „калните точки” в района и осигуряване приятна среда на живущите.

- Какво предстои през 2021 г.?

- Нека си пожелаем най-вече да сме здрави и да успеем да реализираме всички големи проекти, които предстоят в нашия район.

- Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район?

- Засега не се налагат промени на разписанията на градския транспорт. Имаме внесено предложение в СОС за нови две линии, които да обхващат и кв. „Факултета”, защото както е известно там не преминава никакъв транспорт. Това затруднява придвижването на работещите хора в квартала.

- Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община?

- Тежко е състоянието на спирките, тъй като са стари, метални и вече доста амортизирани. Районната администрация поддържа 5 спирки, като те са подменени изцяло с нови.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 116 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 21 Гласове)
Общо гласували: 613 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Творческа среща с Хайгашод Агасян организираха в "Красна поляна"...

При изключително голям интерес в зала "Томи" в район "Красна поляна" в столицата се проведе творческа среща с музиканта ...

Прочети още keyboard_arrow_right