В Люлин 9 вдигат църква "Св. патриарх Евтимий Търновски"

В Люлин 9 вдигат църква "Св. патриарх Евтимий Търновски"

Снимка: Столица.bg

Населението в столичния район е над 200 000 жители, а има само еднин православен храм

Втора църква ще се гради в един от най-гъсто населеният столичен район Люлин. Комисията по архитектура одобри внесеният доклад за учредяване на право на строеж на православен храм с името  "Св. патриарх Евтимий Търновски".

Днес докладът за учредяване на право на строеж бе одобрен и на сесия на Столичен общински съвет. Към момента в цялата страна няма църква на името на видния български средновековен духовник, книжовник, патриарх на България и последен предстоятел на църквата на Второто българско царство, обясниха пред Столица.bg от район Люлин, защо са избрали това име. за православния храм.

В Люлин има само една църква и тя се оказва тясна на вярващите. Първоначалната идея да се разшири църквата, която е срещу пазара в парака, не оплучава одобрение. Тогава от администрацията на района започват да търсят подходящ терен за изграждането на втори православен храм.ъздаден е Инициативен комитет от представители на църквата, бизнесмени, архитекти, инвеститори, сторители и в него е и кметът на Люлин Милко Младенов. Има готов проект, който вече е дарен за благото дело и е извадено разрешение за строителство. Вчера през комисията по архитектура на СОС мина и докладът за учредяване на право на строеж със Софийска митрополия.

Църквата ще бъде изградена в Люлин 9 - до 12 ДКЦ и 40-о училище. Още през 2021 г. теренът е бил отреден за обреден дом и публични нужди. Към оммента по неофициални данни Люлин е с над 200 000 жители, а по официялни надхвърлят 150 000.

На 20 януари т. г. символично ще се направи първа копка - полагане на основния камък на храма, на православния храм. Църквата ще е с 600 кв. м застроена площ, а сградата ще е общо 1119 кв. м. Под нея ще има подземен паркинг - 780 кв. м.

В последните 3 години това ще е градежът на трета църква в Столична община след тази в район Изгрев - първа и единствена засега, и втора в район Надежда.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Продължава ужасът в бл. 272 в Люлин с мъжа, които се барикадира...

Подписка срещу агресивен съсед събират живеещите в бл. 272 , Люлин 7, защото агресивният мъж продължава да тормози целия...

Прочети още keyboard_arrow_right