Каква ще е съдбата на Резиденция Лозенец?

-

Снимка: Facebook

Съдбата на Резиденция Лозенец на ул. Милин камък 70 в столичният квартал Лозенец е въпрос, който отдавна вълува гражданите на квартала.

Резиденцията се стопанисва от министерство на отбраната и в последните години кметът на района Константин Павлов е водил няколко разговори с някои от министрите на отбраната, отбеляза самият той в пост във фейсбук.

Част от резиденцията - ъгловият парцел откъм Китайското посолство, е бил реституиран след многогодишни процедури. Настоящият собственик изразил притеснителното намерение да изгради СПА център на терена, но след проведено обществено обсъждане станало ясно, че жителите на квартала желаят теренът да остане зелен и се противопоставят на всякакво строителство в него, припомня районният кмет.

"За щастие, и самите собственици видяха колко проблематично би било строителството на това знаково място и бързо след обсъждането официално заявиха намеренията си да разменят терена за равностоен терен на друго място в града", отбелязва Павлов. Наскоро в деловодството на Столичния общински съвет е получено ново писмо, с което собствениците заявяват конкретни намерения за замяна на имота с подобен имот от активите на Софийски имоти.

Кметът на Лозенец подготвя становище, в което ще подкрепи запазването на това знаково място за гражданите на Лозенец и на София. В момента, в който то стане общинска собственост, ще бъде инициирана и процедура за регулиране на достъпа до него. Ще бъде предложено осигуряване на свободен достъп до зеленото пространство за гражданите, както и проект за благоустрояването му.

"Надявам се Столичният общински съвет, който притежава правомощията да се разпорежда със собственост на територията на София, да вземе най-доброто решение в обществен интерес и в борбата ни за по-зелен град да има още една добра новина!", заявява Константин Павлов.

Историята на емблематичния парк около резиденция Лозенец датира от началото на 19 век, когато той е собственост на братята Прошек. Резиденцията е построена през 1954 г., а мълвата разказва, че поводът за изграждането ѝ е очаквано посещение на Сталин в София. Впоследствие пък готвели резиденцията специално за Георги Димитров, който обаче не дочакал окончателното ѝ построяване.

През август от БСП отправиха питане планира ли министърът на отбраната да извади резиденцията от активите на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело" и има ли планове тя да бъде предадена на управление на Министерски съвет с перспектива да бъде приватизирана, а на мястото да бъде изграден жилищен комплекс.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Учителите и учениците от столичното 107 ОУ влязоха в обновена сгр......

След дълго чакане ученици, родители и учители днес прекрачиха прага на реновираната сграда на 107 ОУ. Гости на тържеств...

Прочети още keyboard_arrow_right